Skip to main content

Biserica Mănăstirii din Vedea s‐a înălțat, cu binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, de către și pentru bolnavii spitalului de psihiatrie de aici, la cumpăna dintre mileniile al II‐lea și al III‐lea, marcând împlinirea a 2000 de ani de creștinism.
Slujba de sfințire a locului pe care s‐a ridicat biserica a avut loc pe data de 30 august 1999 și a fost oficiată de
către Arhiepiscopul Calinic. Temelia a fost pusă în același an, corpul bisericii fiind ridicat în anul 2000, iar turla și acoperișul în 2001. Inițiativa și grija acestei construcții au aparținut dr. Marian Iacob, directorul spitalului, căruia i se datorează concepția arhitecturală și iconografică. Din anul 2000, spitalul îl are ca preot slujitor pe Părintele Cătălin Nicolae Manga.
Nu pot fi trecuți cu vederea nici inginerii Mircea Bondoc, Ştefan Mânzală și Paul Bratteler, precum și maistrul constructor Gheorghe Dumitru, care au coordonat lucrările. Sutele de bolnavi care au asudat după puterile lor și fără nicio plată, doar cu gândul unei fapte plăcute lui Dumnezeu, merită, însă, cele mai multe laude. Munca depusă de ei a echivalat cu valoarea materialelor folosite.
Fondurile necesare au fost oferite de Secretariatul de Stat pentru Culte, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Mânăstirea Frăsinei, Fondul Central Misionar al Sfântului Sinod, acestea fiind completate de sume provenind din sponsorizări și donații de la firme de stat și particulare, din donații ale bolnavilor și rudelor acestora, ale salariaților spitalului și ale locuitorilor comunei.
Părintelui Vicar Patriarhal Constantin Pârvu, care este considerat unul din ctitorii acestei bisericii, i se datorează desăvârșirea lucrărilor. Conducerea spitalului, preotul și toți salariații au dorit transformarea acestei biserici de spital în mănăstire, convinși fiind că înființarea unui asemenea așezământ pe lângă un spital, mai cu seamă unul de boli psihice, ar putea fi benefic. Devenită mănăstire de maici, în anul 2010, doi ani mai târziu s‐a început zidirea bisericii paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, edificiu finalizat în anul 2014.
Obștea mănăstirii, care numără doar două viețuitoare, este condusă din anul 2010 de monahia Maria Vlad, care, împreună cu doctorul Marian Iacob, a înființat în lăcaș un interesant muzeu, care adăpostește un bogat tezaur de artă populară și religioasă, chintesență a vieții materiale și spirituale a locuitorilor din arealul geografic al Platformei Cotmeana.

Textul este preluat din lucrarea: Pr. Lect. Dr. Radu TASCOVICI, Istoria Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, Editura Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, Curtea de Argeş, 2015