Skip to main content

În după amiaza zilei de 16 decembrie, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, Sectorul Cultural și Comunicații Media al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a organizat în aula Colegiului Național Pedagogic Carol I din Câmpulung Muscel un dublu eveniment cultural: lansarea monografiei „Seminarul orfanilor de război „Miron Patriarhul”, având ca autor pe părintele profesor Oprescu Marius Daniel și concertul tradițional de colinde.

Moderatorul evenimentului a fost părintele Ovidiu Marian Vlăsceanu, Consilier Cultural și Comunicații Media, care a transmis Arhiereasca Binecuvântare și atenta purtare de grijă a Chiriarhului față de Seminarul Teologic „Iustin Patriarhul” din Câmpulung Muscel, pe care l-a înființat acum 30 de ani.

Întâlnirea culturală a debutat cu un moment muzical, susținut de eleva Seminarului câmpulungean, Mareș Andra care, cu multă gingășie a cântat la pian.

Cuvântul de bun venit i-a aparținut părintelui director Cojocaru Ion care a vorbit despre dezvoltarea istorică a noului Seminar muscelean, fiind profesor aici, încă de la înființare. De asemenea, a vorbit despre cum l-a încurajat pe autor să scrie această monografie, îndemnându-l să cerceteze cu acrivie trecutul istoric al acestei instituții.

Următorul invitat care a vorbit despre carte, a fost profesorul de Istorie, Irinel Vintilă, care a zugrăvit, în cuvinte, o frescă a istoriei acelor timpuri: „La Câmpulung Muscel, locul unor lupte crâncene date pentru apărarea țării, peisajul de după marele război păstra amprenta lipsurilor, a suferințelor, a pierderilor de vieți omenești și a doliului, iar în cazul copiilor orfani, situația era și mai dramatică: „orfanii umblau pe drumuri, fără rost; erau îmbrăcați în zdrențe, bolnavi, plini de bube, terorizați de foame și cerșeau din poartă‑n poartă. Școala fusese desființată și‑și relua cu greu fluxul normal”. Din anul 1919 datează inițiativa de la Câmpulung, datorată medicului Nicolae Cădere, de a fi adunați toți orfanii de război care‑și pierduseră ambii părinți, într‑un orfelinat în care aceștia să beneficieze de educație și îngrijire adecvată. „S‑a făcut o singură excepție: în Orfelinat a fost acceptat un singur copil orfan numai de tată, mama lui trăind. Acel orfan se numea Iustin Moisescu, cel care, mai târziu, a devenit patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”.

Părintele Ieronim, Starețul Mănăstirii Negru Vodă, locul unde a fost înființat Seminarul orfanilor de război, a rostit un cuvânt în care a vorbit despre proiectele actuale, dar și de viitor ale Mănăstirii Negru Vodă, precum și despre faptul că va încerca să pună în valoare, prin restaurare, spațiul unde a funcționat fostul seminar.

Părintele profesor doctor Oprescu Marius Daniel a rostit un cuvânt în care a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul pentru îndemnul de a lucra la această monografie, dar și pentru cuvântul înainte, arătând că o monografie a unei instituții de învățământ care să reflecte adevărul și transformările istorice prin care a trecut de‑alungul timpului, se cuvine a fi scrisă prin prisma unei documentări serioase, răbdătoare și obiective. Scrierea unei astfel de monografii este cu atât mai potrivită în preajma unor momente aniversare importante, care să readucă la lumină valoarea instituției respective pentru timpul în care a existat, mai ales dacă aceasta va fi avut și o dimensiune națională.

În partea a doua a manifestării, participanții s-au bucurat de un concert de colinde.

Pe scenă au urcat copiii de la Școala Gimnazială nr. 1 din Lerești, coordonați de domnul profesor Maria Eduard Ștefan, fiind urmați de corul Seminarului Teologic „Iustin Patriarhul” care a prezentat un frumos program artistic. Coordonatorii corului au fost profesorii Călin Popescu și Leonard Prunoiu, fiind acompaniați la pian de Mareș Andra și profesorul Eugen Bercu.

Invitatul special al concertului a fost corala preoților din Protoieria Câmpulung Muscel, dirijată de părintele Răzvan Libianu, care a încheiat seara culturală.