Skip to main content

Noi influențăm lumea, iar lumea ne influențează pe noi! Ce bucurie și ce minune că putem să fim în comuniune sfântă, adică într-o stare de rezonanță îmbietoare! Cât de bine și sigur este să fim în legătură cu lumea interioară și cu cea exterioară!

Mai mult, cultura și natura, privite ca ceva ce există în noi, în viața noastră, așadar, determinăm și noi evoluția naturii și a culturii, progresul lumii, înlesnim conexiunile interumane, fără să ne izolăm într-un colț al societății!

Să ne ferim de gândurile păguboase care sunt „devoratoare de timp”, ne desprindem de emoțiile noastre și ne informăm despre lume cu mijloace sterile, mecanice. Menirea fiecăruia dintre noi este ca să fim stimulați pe drumul unui alt comportament, mai durabil în timp și mai ecologic, cu speranța dinamică pentru a schimba lumea, cu adevărat, ca să nu se întoarcă asupra noastră educația superficială.

Trebuie un Institut al Educației, pe care să-l absolvească toți românii, ca să începem cu dreptul. N-avem școli de pregătire pentru primari, prefecți, miniștri, episcopi, mitropoliți, guvernatori, etc., adică un Institut în care să se predea: științele sociale, știința conducerii, știința diplomației, știința opririi războaielor, știința păcii eterne! Un nou cod al bunelor maniere în tot văzduhul unde se conduc destinul popoarelor! Așa vom avea și Arta politică pusă la punct. Este o carte cu acest titlu, scrisă de un om de științe sociale, pe nume Petre Ghiață. Dacă o citești te apucă înghețul, devii țeapăn să afli câte nu știi și câte ar trebui să știi. Altfel, și eu cu carnet de tractorist doresc să conduc avioane cu reacție. Chiar că-i ridicol și catastrofal!

Trebuie să ne cercetăm și să ne analizăm orice gând sau atitudine de promovare în fruntea problemelor! Ce atitudine și concepție avem noi despre lume? Punctul nostru de vedere are influență asupra lumii și are efect și asupra celor care au aceeași concepție despre lume: „Iar odată cu imaginea pe care insul gânditor și-o creează despre lume, se schimbă și el însuși” (C. G. Jung, Dinamica inconștientului, Edit. Trei, București, 2013, p. 57).

Trebuie să citim mereu, să scriem! Scrisul poate atrage pe oameni, adică, autentica cultură, într-un proces creativ, ceea ce putem afirma că: „imaginea viitorului pare să aibă un efect organizator și motivant”!

Modelarea caracterului, cultura, școala specială de conducerea Republicii filosofului Platon!

Apoi, toate ostenelile puse pe Altarul jertfei naționale!

Calinic Argeșeanul