În cartea menționată – Filosofie, Idei fundamentale, la pag. 202-203, sunt episoade intitulate: Calea către revoluție, Critica marxismului, O influență durabilă.
Se pune problema originalității filosofiei lui Karl Marx! El a lucrat, cum se mai spune, din stofa filosofică a „clienților”, adică, a combinat idei preexistente, nu în crearea unora noi în Sistemul său. Așadar, a folosit idei ale unor filosofi idealiști germani, în special Hegel și Feuerbach, teoreticieni politici francezi, cum a fost Jean Jacques Rosseau și a unor economiști politici britanici, în special ale lui Adam Smith. Socialismul devenise o doctrină politică recunoscută în prima jumătate a secolului al XIX-lea și pornind de la ea, Marx își dezvoltă ideile referitoare la proprietate, clasă exploatatoare și criză comercială.
Manifestul comunist a fost scris cu puțin înaintea unei serii de revoluții împotriva monarhiilor din multe țări din Europa continentală, care au izbucnit în 1848-1849. Manifestul a devenit faimos în secolul XX, inspirând revoluțiile din Rusia, China și multe alte țări. Genialitatea teoriilor lui Marx s-au dovedit a fi greșite în practică: represiunile brutale care se știu din Rusia și țările marxiste de pe mapamond, stări care au discreditat teoriile sale politice și istorice (pag. 203).
Și o critică a marxismului în aceeași pagină, unde se spune că: „Marx nu preconizase implementarea comunismului într-o manieră atât de barbară în aceste societăți agricole la bază, ideile sale pot fi oricum criticate sub diverse aspecte. Marx a susținut întotdeauna inevitabilitatea revoluției. Aceasta era partea esențială a dialecticii, însă este cu siguranță prea simplistă, dorind nașterea unui nou tip de ființă umană. El nu a explicat niciodată cum dictatura acestui proletariat perfect avea să fie diferită de alte forme anterioare brutale de dictatură, nicicum nu avea să evite efectele distrugătoare de puteri care corup…În pofida criticilor și crizelor provocate de teoriile lui Marx, ideile sale au fost extrem de influente.
În calitate de critic acerb al capitalismului comercial și de teoretician al economiei și al socialismului, Marx este în continuare considerat relevant în politică și economia contemporană. Mulți sunt de acord cu filosoful de origine ruso-britanică, Isaiah Berlin, că – să se ia aminte – Manifestul Comunist este „o operă genială”. E bine, totuși, că s-a pus între ghilimele!
Frământările și inconsecvențele social-politice rămân o constantă în viața popoarelor lumii! Utopiile umblă ca stafiile!
Calinic Argeșeanul