Nu știu dacă există un „Triunghi al Bermudelor” în domeniul filosofiei! Mă gândesc la Anglia, Germania și Franța, cu deosebire. Aceste trei țări au dat pe cei mai mari filosofi ai omenirii medievale și contemporane.
Spre exemplu, filosofia germană a ajuns să domine secolul al XIX-lea, datorită filosofului Immanuel Kant (1724-1804), prin filosofia sa idealistă, care susține că nu putem ști niciodată nimic despre lucrurile care există dincolo de noi, astfel modificând cursul gândirii filosofice.
Se știe că, printre adepții lui Kant, se numără: Fichte, Schelling și mai ales Hegel, care sunt cunoscuți ca idealiști germani, fiind urmați, zicea un mucalit, de „papagalul filosofic” Schopenhauer, care, interpretând filosofia lui Kant, a semănat idei din filosofia orientală, care a influențat și pe Mihai Eminescu, ca să dăm un exemplu.
Să nu faceți ochii mari și nici să vă mirați!
Printre adepții idealismului filosofului Hegel se numără și Karl Marx, care a îmbinat cu dibăcie metodele filosofice germane: filosofia politică franceză revoluționară și teoria economică britanică.
Iarăși, se știe că, după ce a scris Manifestul Comunist, dimpreună cu Friedrich Engels, el a scris și Capitalul. Se zice, de către specialiști, că lucrarea Capitalul este „una dintre cele mai influente lucrări filosofice din toate timpurile, pentru că după câteva zeci de ani de la moartea sa, multe țări din toată lumea au ajuns să fondeze state revoluționare în baza principiilor propuse de el” (pag. 145).
Cei care aveți un gram de minte în căușul capului, privind retrospectiv situația social politică din leagănul secolelor XIX și XX, vă puteți imagina că de la teorie la practică este o distanță mare. Se știe că una este să gândești și să faci teorie (unii zic: a chibriturilor) și alta este să ai tăria să lupți pentru o societate dreaptă cu respectarea drepturilor omului!
Calinic Argeșeanul