Să am iertare pentru că nu mă îndepărtez de marele gânditor, Giambattista Vico și mai continuăm cu cele publicate în lucrările sale: „Oamenii neștiutori ai cauzelor naturale ce produc lucrurile neputând să le lămurească nici măcar prin lucruri asemănătoare, dăruiesc lucrurilor propria lor natură, după cum, de pildă, vulgul zice: magnetul este îndrăgostit de fier.
Această demnitate este o părticică din prima: că mintea omenească, din pricina naturii sale nedesăvârșite, care o răstoarnă în neștiință, face din sine regula universului în jurul a tot ceea ce nu cunoaște.
Fisica neștiutorilor este o metafisică vulgară, prin care atribuie cauzele, care nu se știu, voința lui Dumnezeu, fără a lua în considerare mijloacele de care se slujește voința divină.
O adevărată proprietate a naturii omenești este aceea observată de către Tacit, atunci când zice, adică: odată ce oamenii sunt surprinși de o superstiție înspăimântătoare, la aceea readuc tot ceea ce ei își închipuie, văd și fac.
Înminunarea este fiică a ignoranței; și cu cât efectul admirat este mai mare, cu atât mai mult crește în proporție minunarea (înminunarea).
Fantezia este cu atât mai puternică, cu cât raționamentul este mai slab. Savantul Vico, care e urmat de mulți savanți, chiar dintre cei vii, cade în echivoc atunci când nu deosebește activitatea imaginativă spontană, necioplită, incultă, de închipuirea proprie artistului, rânduită prin concept și înfrânată de însăși armoniile artei. O fantezie incultă nu va da altceva decât irealul fără armonie, adică fără valoarea operei de artă, care este întotdeauna rodul educației și potențarea instinctului originar al omului!
Cea mai sublimă virtute a poeziei este de a da simțire și însuflețire lucrurilor neînsuflețite, și este o proprietate a copiilor de a lua lucruri neînsuflețite în mâini și jucându-se, să le vorbească ca și cum acelea ar fi persoane vii!” (pag. 359)
Calinic Argeșeanul