Skip to main content


Aniversând 130 de ani de existență, Colegiul Național ,, Dinicu Golescu” din municipiul Câmpulung Muscel a primit astăzi binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Chiriarhul a săvârșit astăzi slujba de sfințire a noului cabinet de religie care poartă numele patriarhului Iustin Moisescu, cel care a fost elev al acestei școli muscelene între anii 1921-1922.



 

La acest eveniment au fost prezenți o parte din  profesorii și elevii liceului, precum și inspectorul de religie din cadrul ISJ Argeș.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a prezentat câteva informații legate de perioada înființării acestei școli în vremea regelui Carol I. Mai mult, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat anii petrecuți de Patrirahul Iustin Moisescu în această școală, îndemnându-i pe cei prezenți să aibă drept modele pe toți absolvenții celebri pe care i-a avut în timp acest liceu.

Iustin Moisescu s-a născut la 5 martie 1910, la Cîndești-Albești, din fostul județ Muscel, încadrat în prezent în județul Argeș, și a murit la 31 iulie 1986, la București. Tânărul Iustin urmează cursurile școlii elementare în satul natal, între anii 1918 și 1921. Se înscrie, apoi, la Liceul ,,Dinicu Golescu”, din Cîmpulung-Muscel, de unde se transferă, în anul 1922, la Seminarul Teologic al orfanilor de război „Patriarhul Nifon”, de la Mânăstirea Negru-Vodă, din Câmpulung-Muscel, care tocmai luase ființă, și pe care l-a absolvit, în 1930, ca șef de promoție. 

Colegiul Național ,, Dinicu Golescu” din municipiul Câmpulung Muscel a luat ființă la 1 septembrie 1894, ca prima instituţie de grad secundar, funcţionând, în perioada 1894-1917, ca gimnaziu real-umanist. Destinul şcolii, în anii care au urmat, s-a împletit cu cel al intelectualităţii din această parte de ţară, definit prin calitate, exigenţă şi responsabilitate. Anii de criză, însă, au sacrificat de două ori existența gimnaziului, acesta murind şi renăscând din propria-i cenuşă.

Anul 1917 rămâne un moment de referinţă în istoria liceului. Pe agenda de priorităţi a conducerii vor apărea: construirea unui nou local, refacerea şi îmbogăţirea materialului didactic. Contructia clădirii actuale a liceului a început în anul 1925 şi a fost terminată în anul 1937, la 15 noiembrie având loc inaugurarea localului.