Skip to main content


Cu mintea mea de „trubadur” prin universul vizibil, mi-au trecut multe gânduri, spre exemplu: mi-am imaginat o inimă zidită din opt miliarde de inimi!

 

Ce inimă uriașă, cât Everestul! Dacă mergem mai departe și punem la un loc toți ochii pământenilor: 16 miliarde de perechi? Ce ochi am avea? Dacă am pune 16 miliarde de mâini, de picioare și chiar urechile, ce dimensiuni și enormități am avea…Dacă am pune toate stomacurile la un loc, ar fi ca un stomac cât Marea Neagră. Dar când este vorba de Intelectul Universal?

Ce poate fi acest Intelect Universal, despre care am citit în lucrarea lui Giordano Bruno: „De la causa principio et uno”, 1584 (Despre cauză, principiu și unitate)?

Iată formularea: „Intelectul  universal este facultatea intimă, cea mai reală și cea mai proprie și este partea cea mai puternică a sufletului lumii. Unul și același intelect umple totul, luminează Universul și călăuzește natura, astfel ca ea să-și producă speciile așa cum trebuie; și El este față de producerea lucrurilor naturale, în același raport în care intelectul nostru este față de producerea ordonată a speciilor raționale…”

„Platonicii îl numesc faur al lumii. Acest faur, spun ei, trece din lumea superioară care este în întregime una, în lumea aceasta sensibilă care se arată ca multiplicitate și în care domnește prin faptul distanței ce există între părți, nu numai prietenia, dar și neînțelegerea.”

Orfeu îl numește ochi al lumii, deoarece El se uită înlăuntru și în afara tuturor lucrurilor naturale, ca toate să se păstreze în măsura sa proprie.

Empodocle îl numește principiu deosebitor.

Plotin îl numește Părinte și Zămislitor…Noi Îl numim artistul intern, deoarece dă formă materiei și o alcătuiește dinlăuntru.

Există trei feluri de Intelect: Cel Divin, care este totul; cel al lumii, care face totul; celelalte particulare, care devin totul.

A defăima Divina Bunătate, a acestei Ființe Unice, a Primului Principiu, înseamnă a nu se înțelege Creația și nici pe Creatorul Atoateziditorul! Este complicată Existența din Grădina căreia facem parte!

Așadar, să ne trezim mai de dimineață pentru a înțelege și admira mai mult!

Calinic Argeșeanul