Înainte de a se sătura harnicii cititori, tableta aceasta este una, care se cheamă ultima! Cred că a obosit și bietul, fericitul, Aurelius Augustinus!
„Dar cum poate viitorul, care nu este încă, să devie tot mai mic, să se epuizeze? Și cum poate trecutul, care nu mai este să crească, dacă nu în spirit – autorul acestor transformări – se îndeplinesc trei acte: spiritul așteaptă, el este atent și își amintește. Obiectul atenției sale trece prin atenția sa și se schimbă în amintire. Cine ar îndrăzni să nege deja în spirit. Și cine contestă că trecutul nu mai este? Cu toate acestea amintirea trecutului este încă în spirit…
Și eu spun, unde ești Tu, Dumnezeul meu? Unde ești Tu „respir puțin în Tine”, când răspândesc sufletul în mine însumi, într-un strigăt de exaltare și de laudă, într-un sunet care celebrează sărbătoare. „Dar el este încă trist, fiindcă recade și devine o prăpastie sau poate mai mult, fiindcă simte că este încă prăpastie.”
În pelerinajul nostru pe pământ am primit de la El (Domnul Dumnezeu) asigurarea că vom fi lumină; El ne-a salvat de pe acum în speranță și ne-a făcut fii ai luminii și ai zilei, nu fii ai nopții și ai întunericului, cum eram noi. Între aceștia și noi, în nesiguranța pământeană a științei umane, Tu singur poți să distingi; Tu care pui inimile noastre la încercare și numești lumina zi, și întunericul noapte. Cine știe să facă diferența, dacă nu Tu, Doamne Dumnezeule?
Dar ce avem noi pe care să nu-l fi primit de la Tine, noi – vase de onoare – făcuți din aceeași pastă, din care sunt făcute și celelalte vase de folosință!”
„Căci cine te faci deosebit? Ce lucru ai, pe care să nu-l fi primit? Și dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca și cum nu l-ai fi primit?” (I Corinteni 4, 7).
Doamne, Dumnezeule, Te rugăm să stai cu noi, să nu se răcească Planeta Pământ și să nu ne prăbușim în haos! Mulțumesc, iubite Doamne Dumnezeule! Mare minune că ai venit la noi și Te avem mereu prezent în toată viața noastră, începând cu Crăciunul! Mulțumim și pentru Fericitul Augustin care a scris cu ajutorul Tău: 113 cărți, peste 200 de epistole, 500 de predici și diferite tratate.
Să le cercetăm cu evlavie și hărnicie!
Calinic Argeșeanul