Skip to main content


Opera filosofică a fostului Împărat Roman, Marc Aureliu, ne-a rămas, ca drept la moștenirea culturii din Antichitate, lucrarea: „Către mine însumi” din care, încă mai obosesc pe minunatul cititor.

 

Și acum, iată textul pentru meditație:

„Tot ce există este întrețesut ca prin niște legături sfinte. Aproape niciun lucru nu e străin de celelalte. Toate creaturile sunt coordonate laolaltă și tind la armonia aceleași lumi. Compusă din toate aceste corpuri există o lume, un Dumnezeu atoatepătrunzător, o substanță materială, o lege, o rațiune, comună tuturor ființelor conștiente, și un adevăr, precum mai există și un ideal de perfecțiune pentru toate ființele acestea înrudite și împărtășite din aceeași conștiință universală.” (VII, 9)

„Faptele naturale ale unei creaturi conștiente sunt de asemenea conștiente” (VII, 11). „Trebuie să stăm singuri drepți, fără să ne sprijine cineva” (VII, 12).

„Este un privilegiu al omului, de a iubi chiar pe aceia, care îl fac să sufere. Ajungem la asemenea perfecțiune dacă ne gândim că oamenii aceștia sunt de un neam cu noi, că ei păcătuiesc din neștiință și fără voia lor, că și tu și ei veți muri nu peste lungă vreme, și mai presus de orice, că vrăjmașul tău nu te-a vătămat. Căci nu ți-a alterat rațiunea conducătoarea din tine” (VII, 22).

„Neîmpiedicat să-ți petreci viața ta în cea mai desăvârșită liniște sufletească, chiar dacă toți oamenii ar ridica nestânjeniți strigăte contra ta, ba chiar dacă fiarele ți-ar sfâșia membrele slabe ale învelișului de carne al trupului tău.

Căci ce ar putea să împiedice sufletul tău gânditor, de a-și păstra seninătatea deplină chiar în aceste condițiuni contrare, dându-și socoteală just de situațiuni, și slujindu-se cu folos de prilejurile ce întâmpină? Mintea să zică întâmplării: „în ființa ta intimă ești doar atât, deși pari altceva în opiniunea oamenilor”.

Să nu umbăm după „imagine” în lumea asta, că ne pierdem mântuirea pe lumea care va să vină!

Calinic Argeșeanul