„Când între oamenii inculți vine vorba de vreo teorie, taci mai totdeauna; căci nu-i bine ca stomacul să arunce ce n-a mistuit încă. Iar de cumva vreunul te face prost și tu nici nu-i dai atenție, să știi că ești la începutul înțelepciunii.
Oare oaia arată ciobanului câtă iarbă a mâncat? Nu; dar după ce a mistuit-o, dă atâta lână și atâta lapte. Așa și tu. Nu ameți lumea cu filosofia ta, ci arată la ce fapte ai ajuns, după ce ai pus-o în practică! Când vei înțelege ce multe stau în puterea ta să faci și să nu te mai abați de la poruncile rațiunii? Ți-ai ales principiile de urmat și le-ai aprobat. Pe cine mai aștepți acum să te scuture și să te împingă la lucru? Nu ești doar un băiat, ci un bărbat în toată firea! Dacă te dai lenei și indolenței, amânând tot de azi pe mâine și de mâine pe poimâne momentul deșteptării tale, nu-i nădejde să ajungi la lumină și vei trăi și vei muri tot cum ai apucat – inconștient!
Ești un om în vârstă și capabil de orice progres. Aspirațiunea spre perfecțiune este tendința neînvinsă a firii tale. Muncă sau plăcere? Glorie sau infamie? Nu uita că acum se dă lupta ta, acum sunt jocurile tale olimpice și nu mai poți da înapoi; de ziua de azi și de lupta de acum depinde sau biruința sau înfrângerea ta.
Așa a ajuns Socrate perfect: ascultând veșnic și pretutindeni numai glasul Rațiunii. Tu nu ești Socrate, se înțelege, dar e bine să trăiești ca și cum ai vrea să devii un alt Socrate! În filosofie practica e decisivă, nu teoria!
Partea întâia și cea mai necesară din filosofie este aceea privitoare la punerea în practică a teoriilor. Bunăoară: „Să nu spui minciuni!” A doua se raportă la demonstrațiuni. Bunăoară: „De unde urmează, că trebuie să nu spui minciuni?” A treia confirmă și explică pe aceste două. Bunăoară: „Pe ce se bazează această demonstrație? Ce este oare demonstrație? Ce este un raționament consecvent? Ce este o discuție contradictorie? Ce-i adevărat? Ce-i eroare? Viața fără direcție! Viața la voia întâmplării, ca apa revărsată: tulbure, glodoasă, grea de răzbătut, vajnică, zgomotoasă și repede trecătoare.
Viață orientată! Viață orientată după un ideal, ca izvorul nesecat: curat, limpede, gustos, răcoritor, înviorător, căutat de toți, bogat și pururea fără de sfârșit. În viață stă destinul tău!”
În viața închinată Domnului Dumnezeu!
Calinic Argeșeanul