Skip to main content


Continuăm cu fragmente alese din Manualul lui Epictet: „Gândește-te bine înainte de a te hotărî și apoi rămâi la ce ai ales. La orice lucru cântărește bine și începuturile și urmările lui. Altfel, vei începe multe cu entuziasm, ca și cel ce nu știe încotro merge să ieși triumfător la jocurile olimpice?

 

Prea bine, dragă. Face! Atunci, cumpănește antecedentele și urmările și apoi apucă-te hotărât de treabă. Trebuie supunere la rigorile disciplinei, regim special la mâncare, abținere de la lucruri dulci, exercițiu încordat la ore fixe, pe arșiță ca și pe frig, abținere de la apă rece și de la vin, când ți-e sete, într-un cuvânt, să te dai cu totul pe mâna maestrului de gimnastică și a doctorului! Apoi în timpul luptelor, tăvăleala prin nisip, când și când câte o mână julită, câte un picior scrântit, pulbere pe gât oricând, câte un bici la spinare uneori, și la urma urmei poate…învins!

După ce le-ai numărat pe toate acestea, și dacă tot crezi că merită, apucă-te de atletism. Dacă începi însă, fără a te fi gândit la ele, ești ca și copilul care acum se joacă de-a atleții, iar acuși de-a gladiatorii, acum suflă din trompetă și acuși declamă tragedii. Așa și tu: azi atlet, mâine gladiator, poimâine orator, răspoimâine filosof. Și la urma urmei o secătură! O maimuță ce imită tot ce vede și trece mereu de la o maimuțărie la alta. Pentru că n-ai început nimic cu socoteală, și n-ai îmbrățișat nimic din tot sufletul tău, ci după toane, cum ți-a venit într-un moment sau altul.

Și așa vezi pe câte unul care, fiindcă a văzut și el un filosof sau a auzit pe unul care vorbea ca Euphrat (mai vorbește oare cineva ca acela?), îi vine în minte să se facă și el filosof!

Crezi că devenind filosof mai poți să mănânci, ca înainte; să bei ca înainte, să poftești ca înainte și să caști de urât ca înainte? Ei, nu! Vin: vegherea, meditația, munca, râsul sclavilor și batjocura prostului față de omul, care de acum înainte rămâne cel din urmă în onoruri, în demnități și în afaceri, mergând până la cele mai mici lucruri.”

Cumpănește bine toate acestea, dragă cititorule!

Calinic Argeșeanul