Skip to main content


Iată anumite episoade traduse de C. Fedeleș din Manualul lui Epictet filosoful: „Înainte de toate, din lucrurile lumii acesteia, unele stau în puterile tale, altele nu. Așa, peste părerea, voința, dorința și aversiunea ta, tu ești mai mare. De ce? Fiindcă acestea sunt supuse voinței tale. Din contră, peste corpul, averea, faima și rangul tău, tu nu ai nicio putere. De ce? Fiindcă acestea nu ascultă de voința ta…

 

Prin urmare, ia aminte. De vei confunda sfera libertății cu a necesității, sau sfera suveranității tale, cu a fatalității universale, să știi că mergi direct la ciocniri, amărăciuni și nenorociri inevitabile și, deci, la conflicte și cu omenirea și cu Dumnezeirea.

Și acum, dacă ai dat sufletului tău această orientare, să nu cumva să crezi că poți aștepta toate fără muncă încordată, ci chiar în sfera putinței tale vei vedea îndată că față de unele se impune renunțarea, iar față de altele amânarea. Căci fără această gradație, alergând în același timp și după adevăratele bunuri ale vieții, și după măriri, și după avere, se prea poate să nu ai parte nici de unele, dar este sigur că vei pierde pe cele dintâi – singurele dătătoare de libertate și fericire.

Când dar, o idee neagră începe să întunece cugetul tău, zi-i îndată așa: Tu ești părere amăgitoare, nu adevăr! Cerceteaz-o apoi, în lumina principiilor de mai sus, începând cu primul: Stă ea în sfera putinței tale, ori dincolo de dânsa? Și dacă stă dincolo, zi-i: Du-te îndrumul tău, căci pentru mine ești ca și cum n-ai fi!”

Pentru că Epictet s-a născut și a trăit în vremea când se cristaliza învățătura creștină, de care nu era străin, ne îndeamnă să citim epistolele Sfântului Apostol Pavel, cu care a fost contemporan, și ale căror scrisori (epistole), barem în parte, le-o fi citit, ne îndeamnă să avem grijă să cultivăm, în viață, darul „deosebirii duhurilor”, și să vedem dacă vin de la Domnul Dumnezeu, de la potrivnici sau de la noi înșine!

Dacă vin de la Dumnezeu, totul este cu binecuvântare!

Calinic Argeșeanul