Skip to main content


Să ne întoarcem din Extremul Orient în Grecia antică, pentru a vedea ce înseamnă „Totul este Flux”, afirmație susținută de filosoful Heraclit (535-475 î. Hr.).

 

O parte dintre filosofii greci se ocupau să descopere explicații din domeniile științifice, căutând adevăruri despre natura fizică a Cosmosului, creat de Domnul Dumnezeu. Filosoful Heraclit, pentru prima oară, vedea lumea văzută și nevăzută, ca fiind guvernate de Logosul Divin. S-a gândit la o interpretare cu sensul de „motiv” sau „argument”, Logosul Divin fiind considerat de către Heraclit o lege cosmică, universală, în conformitate cu care toate lucrurile iau ființă și prin care toate elementele materiale ale Universului sunt menținute în văzduhul echilibrului „etern”!

În secolul VI, î. Hr., filosofii din școala lui Thales din Milet susțineau, cu oarecare moderație, că „aria” cosmosului este alcătuită dintr-o  unică substanță. De asemenea, în aproape aceeași perioadă, de pe vremea lui Pitagora, se afirmă că universul are o structură de bază, care poate fi definită matematic, și este o abordare a monismului, cu ramura metafizică.

Filosoful Heraclit vedea problema, că totul este un FLUX, afirmând că: „Drumul care conduce în sus și cel care conduce în jos sunt unul și același”.

Acest „Totul este un flux”, Heraclit îl explică prin aceea că există o serie de opuși, care generează o tensiune constantă între aceste perechi de opuși, ajungând a se gândi că totul trebuie să fie într-o stare permanentă de flux sau schimbare, cum ar fi, că ziua se transformă în noapte, iar noaptea în zi. Heraclit mai folosește și un exemplu mai curgător: „Nu poți păși niciodată de două ori în același râu”, adică, după ce ai pășit cu piciorul în râu, apa proaspătă o va înlocui imediat pe aceea în care ai călcat, deja.

Filosoful Heraclit este convins, că orice obiect din univers este într-o stare de flux și se opune gândirii filosofilor din Școala Milesiană, cum ar fi Thales din Milet și Anaximene, care susțin că lucrurile, prin esența lor, sunt în mod absolut, fixe și neschimbătoare.

Oricum, filosoful Heraclit, precizează natura fizică a cosmosului, ca fiind guvernată de un Logos Divin!

Calinic Argeșeanul