Foarte multă lume a auzit despre Buddha, iar o parte dintre cititorii cărturari au citit pentru aș completa cultura generală! Acest filosof, pe numele său, Siddhartha Gautama, s-a născut la Lumbini, în Nepal, prin anul 560 î.Hr. Tatăl său era de neam nobil, iar pruncul Siddhartha a dus o viață de lux, având un statut privilegiat, de care nu era prea mulțumit.
De aceea, și-a părăsit soția și fiul, pentru a se dedica unei lucrări speciale, căutând o formă de viață aparte și astfel a descoperit „Calea de mijloc”, adică o stare dintre plăcerile senzuale și traiul ascetic. El a ajuns la „iluminare”, în timp ce medita în umbra unui copac (poate pinul) bodhi. A făcut drumeții, în restul vieții sale, în tot întinsul Indiei, pentru a arăta învățăturile sale. După 400 de ani, învățăturile sale au fost transmise prin rostire, iar după aceea, ca să nu se piardă vreo filosofie, au fost cuprinse în Tipitaka (cele trei coșuri).
Siddhartha Gautama, care mai târziu a fost numit Buddha „Cel luminat”, deși venerat de budiști pentru înțelepciunea sa, nu a fost nici Mesia, niciun profet și nici nu a acționat drept intermediar între Domnul Dumnezeu și Om.
Să vedem cum s-a înțeles „Calea de mijloc”, care aduce adevărata fericire?
Buddha a înțeles suferința din lume, care se datorează bolilor, bătrâneții și morții, și că oamenilor le lipseau cele necesare traiului, ca și azi. De asemenea, a înțeles că plăcerile senzuale, cărora ne abandonăm, pentru a se uita de suferință, nu sunt satisfăcătoare, decât efemere, ajungând să realizeze „Calea de mijloc”, pentru că noi toți suntem o părticică din întregul etern.
Să vedem care sunt cele opt brațe care ne duc în Nirvana, dacă luptăm să învingem „egoul”, adică egoismul, atașamentul de orice dorință păcătoasă, pentru că Nirvana este socotită drept starea în care devenim una cu Dumnezeu, deci, într-o stare eternă, fără suferințe. Budismul a devenit o religie însemnată și o filosofie.
Și acum, despre Roata cu opt brațe către Nirvana: Atenția corectă; Acțiunea corectă; Înțelegerea corectă; Intenția corectă; Vorbirea corectă; Concentrarea corectă; Efortul corect; Viața corectă!
Cea mai anevoioasă lucrare este asupra noastră înșine, „lepădarea de sine” pe care o recomandă Domnul nostru Iisus Hristos: „Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede sine (egoul), să-și ia crucea în fiecare zi, și să-mi urmeze Mie” (Luca 9, 23).
Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu și Fiu al Omului, a rezolvat această problemă a fericirii veșnice, practic și la obiect, și cu o simplitate dumnezeiască!
Calinic Argeșeanul