Primul filosof al lumii, cunoscut ca un mare gânditor, căuta explicații firești, raționale, pentru a argumenta fenomenele din lumea înconjurătoare, este cunoscut a fi Thales din Milet (azi, pe teritoriul Turciei), care a viețuit între anii 624-546 î. Hr. Despre viața sa, se cunosc date menționate de filosoful Aristotel, cât și de Diogene Laerțiu, biograful filosofilor greci din Antichitate.
Thales din Milet era implicat în politică și era un om de afaceri. Un episod în acest sens: într-un an, prevestindu-se recolte bogate de măsline, Thales a cumpărat toate presele de ulei de măsline, locale, după care le-a închiriat, pentru a face față solicitărilor, obținând mari profituri. Filosof practic, cu picioarele pe pământ! Se spune că a călătorit mult, ajungând și în Egipt, unde a învățat geometria, prin care și-a susținut argumentele sale deductive, fiind și profesor la Școala Filosofilor, milesiană numită. Elevul său, Anaximandru, a continuat, dezvoltând teoriile științifice, acesta devenind mentorul lui Anaximene, care, se crede că l-a avut ca învățăcel pe tânărul și cunoscutul matematician, Pitagora.
Thales din Milet a pornit la stabilirea primului principiu prin întrebarea: „Care este substanța de bază a Cosmosului?” Deci, substanța fundamentală! La baza cercetărilor sale, de la început, au stat cele două stări: rațiunea și observația, sub văzduhul binefăcător al Duhului Sfânt! Așa a ajuns în gândirea sa rațională și observația atentă să constate că totul în Univers poate fi, în esență, redus la o singură substanță, ajungându-se la teoria monismului, preluată de filosofia Occidentală, pentru prima oară în Istoria Filosofiei.
Potrivit gândirii sale, Thales din Milet a ajuns la concluzia că întreaga materie, indiferent de proprietățile sale este APA. Atunci când s-a pus întrebarea: „Care este substanța de bază a Cosmosului?” s-a gândit că APA trebuie să fie ceva din care se poate forma totul, că este esențială vieții; că este capabilă de mișcare (când sunt valuri și trepidații, Thales spune că le simțim ca niște cutremure), și că este capabilă de permanentă schimbare. Cine nu știe și nu a văzut cu ochii săi, zbuciumul mării și al oceanelor? Cine nu știe că Globul Pământesc este alcătuit din APĂ o treime și două treimi din uscat? Cum s-a făcut aceasta, nimeni nu știe, decât Dumnezeu Atoatecreatorul și recunoaștem că până acum n-a spus nimănui, decât profetului David în Psalmul 23: „Al Domnului este Pământul și plinirea lui; lumea și toți cei ce locuiesc în ea. Acesta pe mări l-a întemeiat pe el și pe râuri l-a așezat pe el!” De aici putem spune că filosoful Thales din Milet a citit psalmul 32, 1-2, care a fost scris cu aproape 500 de ani înainte de a se naște filosoful. Știința și Cultura Sacră, mergeau mână în mână!
Să ne reamintim că Thales din Milet a fost fondatorul Școlii Milesiene, cu care s-a pornit la drum!
Calinic Argeșeanul