Skip to main content


Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, delegația Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului din cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză coordonată de Părintele Consilier Dan-Florin Obrocea a participat la Congresul național catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, ediția a XVI-a, la Mănăstirea Caraiman la  Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce”.



 

Tema Congresului de anul acesta ”Impactul activității catehetice parohiale – agendă anuală, resurse și metode” a adus în dezbatere următoarele subiecte:

1. Reluarea procesului de revizuire/alcătuire a resurselor catehetice din cadrul Programului Național “Hristos împărtășit copiilor”

2. Agenda anuală catehetică

3. Concursul Național Catehetic – ediția 2024.

Prima zi a întâlnirii a început cu oficierea Sfintei Liturghii, apoi Părintele Mihai Pavel, inspector patriarhal, coordonator al Biroului de catehizare a tineretului a rostit un cuvânt introductiv pentru participanți și aspecte organizatorice, prezentarea temei, agendei și a obiectivelor.

În continuare, doamna Irina Horga, Cercetător științific dr. grad I, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a prezentat tema “Formarea continuă, metode și resurse” cu exemple elocvente din cercetarea din domeniu în format audio-video.

Părintele Mihai Paraschiv, inspector eparhial a relatat despre “Întâlnirea Tineretului Ortodox – evaluare și perspective”. Tinerii doresc aceste întâlniri, iar pentru o bună și frumoasă coabitare, participanții și colaboratorii, voluntarii, preoții și mirenii trebuie consultați pentru a îmbunătăți unele aspecte având că și punct de plecare echipa de organizare, resursa umană în concordanță cu nevoile reale ale tinerilor cuprinse în ateliere, workshop-uri și interacțiunea cu diferite personalități din toate domeniile.

Părintele lect. dr. Liviu Vidican-Manci a prezentat tema “Motivația catehetului” unde a împărțit obiectivele în etape mai mici, gândindu-ne la beneficiile așteptate, găsind sensul în muncă și învățarea continuă prin sprijin social. Timpul cu familia și prietenii, activitățile de relaxare și recreere, recunoașterea realizărilor, participare la cursuri de duhovnicie și dezvoltare personală, toate cuprinse într-un program de rugăciune.

În finalul lucrărilor congresului s-au stabilit liniile directoare pentru organizarea și desfășurarea concursului național catehetic dedicat anului 2024.

Subiectele acestei Întâlniri au fost dezbătute pe grupuri mitropolitane prin strategii de lucru care vor fi baza de formare, învățare și implementarea în proiectul național “Hristos împărtășit copiilor”.

Reprezentanții eparhiilor în discuțiile purtate au adus pe agenda de lucru numeroase propuneri cu o finalitate efectivă în promovarea și dezvoltarea activităților catehetice în mod uniform la nivelul Patriarhiei.