Skip to main content


„O inimă pricepută dobândește știință și urechea celor înțelepți caută iscusință.”  Pilde 18, 15.

 

Anul universitar care tocmai s-a ivit este pentru orice student un început binecuvântat și o nouă cale spre realizarea idealurilor intelectuale, având drept fundament dorința de desăvârșire spirituală și materială, precum și curajul tineresc al cunoașterii.

Un început de an universitar înseamnă o bucurie și o nouă etapă în devenirea profesională, dar și un moment de evaluare a rezultatelor obținute.

Procesul educațional nu este întotdeauna ușor de realizat, deoarece, după cum bine se cunoaște, studiile universitare presupun devotament, efort, dar și talent, spirit creator, inovator, și desigur sacrificii în numele științei și al progresului.

Astfel, prin multă muncă și dăruire pe drumul educației, dacă este chemat în ajutor Domnul Dumnezeu, totul este cu putință, întrucât El răspunde chemărilor sincere și curate, și revarsă darurile Sale cele minunate asupra făpturilor Sale.

Dacă primele noțiuni pe tărâmul educațional le primim cu multă dragoste și răbdare de la învățătorii și profesorii noștri în școala generală și mai apoi în liceu, cununa cunoașterii se desăvârșește în cadrul universitar, care este spațiul prin excelență dedicat aprofundării studiilor înalte, predate cu abnegație și dăruire de profesori dedicați misiunii de educare a tinerei generații.

Cunoașterea a căpătat astăzi un rol major în abordarea problemelor lumii contemporane, tehnologia deschizând noi posibilități, dar în același timp determinând și schimbări nebănuite. În multe cazuri, domeniile tradiționale ale cunoașterii se modifică și converg, iar așteptările publice pentru învățământul superior se intensifică.

De aceea, în privința educaţiei tinerilor, Biserica Ortodoxă din România, laolaltă cu alte instituții de învățământ academic și-a asumat misiunea nobilă de sprjinire a educației, elaborând, promovând și desfășurând în rândul studenților o serie de programe adaptate zilelor noastre, menite să păstreze și să sporească valorile perene culturale și naționale ale cercetării științifice.

Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2023, să fie închinat omagierii pastorației persoanelor vârstnice, arătând prin aceasta necesitatea întrajutorării dintre tineri și persoanele născute mai devreme, ca depozitare a înțelepciunii, răbdării și puterii de rugăciune, dorind să trezească în conștiința noastră a tuturor, importanța relației dintre generații.

 

În lumina acestor idealuri, Dragi Studenți,

Mă adresez Domniilor Voastre, cu îndemnul de a folosi cu multă chibzuință vremea care Vă este pusă înainte în beneficiul formării intelectuale și profesionale personale. Nu Vă irosiți timpul cu activități trecătoare, care nu aduc beneficii în plan spiritual și educațional, pentru că orice secundă pierdută inutil, nu mai poate fi recuperată.

 Nu există o rețetă sigură pentru succes, atât la nivel individual, dar mai ales la nivelul unei generații. Cu ceea ce știm astăzi este greu să decidem cu siguranță ce este bine pentru mâine. Oamenii care fac diferența și vor fi consemnați în istorie sunt cei care se află permanent în contact cu lumea din jurul lor, adică sunt activi, misionari, jertfelnici, și implicați în viața socială, pregătindu-se cu atenție pentru responsabilități viitoare.

Îndrăzniţi şi, în egală măsură, fiţi caracterizaţi în actele Dumneavoastră de cumpătare, după cuvântul Domnului: În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea. (Ioan 16, 33)

Luați aminte cu cine Vă însoțiți, și nu Vă abateți de la țelul desăvârșirii intelectuale, folosind la maximum timpul studierii științelor universitare!

Perioada studenției este un răstimp pentru lecturarea și aprofundarea cărților fundamentale ale literaturii naționale și universale, și de consolidare a culturii generale.

Dorim cadrelor didactice universitare și harnicilor studenți, să aibă un Nou An Academic 2023-2024, plin de realizări în plan profesional, dar și personal, cu mult ajutor de la Domnul în activitatea de studiere, cercetare și aprofundare a valorilor ştiinţifice, educaționale, spirituale, culturale și practice.

Rugăm pe Domnul Dumnezeu, Izvorul înţelepciunii veşnice și al tuturor darurilor cerești și pământești, să Vă lumineze şi să Vă binecuvânteze pe toţi, să Vă dăruiască sănătate deplină, spor bun, înger de pace, spre tot lucrul cel bineplăcut!

Vivat Academia, vivant professores!

Cu binecuvântare părintească, Vă întâmpină,

† Calinic

Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului