Omenirea a tot plâns și a bocit, luptându-se pentru libertatea oricărui cetățean, a Patriei iubite, în care s-a născut și, desigur, libertatea Poporului, în întregul său pe fața Pământului.
Libertatea în starea Paradisiacă a fost gustată de cei dintâi oameni zidiți de Domnul Dumnezeu!
Scriitorul Cezar Bolliac, în scrierile sale ne reamintește că: „Patria nu este unde poporul este sclav!”, iar Amyot, pe aceeași undă, scrie: „Omul liber poate fi prizonier, dar sclav niciodată.” Profetic, Nicolae Bălcescu a zis: „Nu poate fi fericire fără libertate, nu poate fi libertate fără putere, și noi românii nu vom fi puternici până nu ne vom uni cu toții într-unul și același corp politic. Niciodată și nici într-un loc libertatea nu s-a putut întemeia prin cârmuirea groazei. Libertatea nu se ține și nu se întemeiază prin tiranie, ci numai prin libertate!”
La 30 august 1848, scriitorul revoluționar, Cezar Bolliac, scria în Revista „Poporul suveran”: „Libertății nu-i e destul muzicile, tobele, invocațiile și proclamațiile pompoase; ci trebuie hotărâre, statornicie și sânge!”
În scrierile sale filosofice, Vasile Conta face un excurs în cultura europeană, când spune: „Schiller zice că unde este multă libertate este multă rătăcire. Eu cred că n-am ajuns la acel apogeu, ca popoarele să se bucure de o așa de mare libertate, încât să cadă în rătăcire. Mai cred că o libertate se dobândește prin sacrificii și înțelepciune, și când ai ridicat aceste puteri ale vieții, rezultatul va fi că unde este multă libertate, acolo vom găsi și mult adevăr!”
Oricum, genialul Goethe, ne dă soluția unei libertăți adevărate: „Libertate! Frumos cuvânt, pentru cine-l înțelege bine! Ce libertate vreți? Care e libertatea celui mai liber? Să faci cum e bine!”
Știm că toți oamenii se nasc liberi din firea lor și că unora le-a plăcut mai mult libertatea decât viața. Omul este creat să fie liber și este liber, chiar dacă s-ar fi născut în lanțuri, spune Schiller, în Cuvintele Credinței.
Ce ne îndeamnă filosoful Voltaire? „Să trăim liberi, să ne susținem drepturile și să bem vinul cel mai bun.”
Calinic Argeșeanul