Skip to main content


Cât de frumos și mobilizator a scris Vasile Alecsandri Imnul: Hora Unirii! Nicăieri nu s-a mai scris și cântat Hora Unirii ca un Imn de slavă și bucurie dumnezeiască: „Unde-i unul, nu-i putere/ La nevoi și la durere;/ Unde-s doi puterea crește/ Și dușmanul nu sporește”.

 

Desigur, Vasile Alecsandri, a citit, înainte de a scrie, din proverbele românești, de o actualitate vie și nemuritoare: „În unire stă tăria! Când sunt doi puterea crește! Unirea biruiește pe cel mai mare dușman! Ce nu poate face un singur om, fac mai mulți împreună! Neunirea în țară, o face să piară! Vai de cel ce merge singur! Când va aluneca, nu are cine-l ridica! Frate cu frate într-o unire, cetatea cea mai tare! Nicio putere mai mare ca unirea și frăția între toți de o obște”.

Noi, românii, harnici cititori, am pus la inimă multe din scrierile celor de demult, și parcă înțeleptul Esop ar fi fost din Neamul nostru cel viteaz, că bine a scris: „După cum unirea înseamnă putere, dezbinarea înseamnă înfrângere” și că este bine să ne împăcăm, deoarece: „Oamenii sunt toți frați”, după cum consemnează Fenelon, cititor al sfintelor scrieri și a reținut mesajul Domnului Iisus Hristos, către omenire!

Cel mai important act din Istoria Românilor, a fost la Alba Iulia, când, în Articolul 1 al Hotărârii Adunării Naționale, de la 1 decembrie 1918, se decreta: „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia, în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acestor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii, cu România!”

După cum se vede pe harta României din Centrul Europei, oricine vede, că singura țară înconjurată de români este România!

Mi se pare mobilizator îndemnul scriitorului german, Schiller: „Vreți să fiți liberi? Fiți uniți pe vecie! Uniți în credință! Uniți ca Neam Românesc! Uniți în Iubire dumnezeiască!”

Calinic Argeșeanul