Filosoful Vasile Conta, contemporan cu Eminescu, și ministru pe vremea lui Carol I, Regele României, fiind născut în vecinătatea comunei unde am văzut lumina zilei, ne-a lăsat un cuvânt lămuritor despre Patriotism: „Fundamentul moral al unui popor e Patriotismul: fără el nu putem concepe o viață, dar încă un Stat…A fi patriot înseamnă: a fi cinstit, a avea conștiință curată și o inteligență vie, a avea un arbitraj filosofic pentru compatrioții tăi..” (Scrieri filosofice alese).
Când auzim rostindu-se numele de Patrie, patriot și patriotism, nume dulci ca mierea de albine, în graiul tuturor, vedem că sunt puțini cei care pătrund adevărata lor însemnătate. Când ne gândim la: „Iubirea de Patrie sau Patriotism…este ceva mai înalt, ceva mai vrednic de natura morală a omului, este un sentiment nobil, care stă într-o aplecare statornică de a voi tot binele concetățenilor cu care cineva trăiește împreună în societate: și într-o silință necurmată de a le face, de a le păstra și a le înmulți fericirea lor, și așa trecătoare” (apud. F. Aron, Patria, Patriotul și Patriotismul).
Citim la B. St. Delavrancea: „Ce e Patria, ce e Patriotismul? Ce este acest sentiment care răscolește toate puterile din om, și, în anumite clipe, îl ridică mai presus de existența lui, și-l face să moară de bunăvoie pentru liniștea și mărirea unor urmași pe care nu-i va cunoaște și nu-l vor cunoaște? Patria este înlăuntrul nostru și o ducem cu noi peste țări și peste mări.”
Vom aminti aici și pe scriitorul H. Heine. El ne spune: „E ceva aparte în patriotism, în adevărata dragoste de Patrie. Poți să-ți iubești Patria și să ajungi la optzeci de ani și să nu fi știut niciodată că ai iubit-o; dar pentru asta trebuie să fi stat toată vremea acasă.”
Iar acum să vedem ce slove are M. Sadoveanu: „Țara nu se servește cu declarații de dragoste, ci numai cu muncă cinstită și, la nevoie, cu jertfă. Nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic și conștient. Munca cinstită, viața curată, iubirea de semeni, împletirea datoriilor pe care le avem – adică faptele – aceasta înseamnă patriotism și nu vorbe deșarte!”
Iată ce spune și Mahatma Gandhi: „Eu vreau să cuget având în vedere întreaga lume, patriotismul meu include binele omenirii întregi. De aceea, pentru mine, slujirea Indiei include slujirea omenirii!”
Iar noi ce spunem? Slujirea Patriei comune, România, este slujirea într-o Țară binecuvântată de Domnul Dumnezeu!
Calinic Argeșeanul