Skip to main content


Ceramus Câmpulung găzduiește, în perioada 5-8 septembrie, a doua ediție a Festivalului „Muzica în filmul românesc”. În cadrul acestei manifestări, în prima zi a festivalului, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, a avut loc lansarea cărții scrisă de părintele Oprescu Marius Daniel, cu titlul: „Polemica dintre Dumitru Stăniloae și Lucian Blaga. Repere pentru o reevaluare contemporană”.



 

În prezența unui public numeros, evenimentul a fost moderat de părintele Ovidiu Vlăsceanu, Consilier Cultural și Comunicații Media, în cadrul Eparhiei Argeșului și Muscelului, care a prezentat invitații, precum și momentele muzicale.

Primul invitat a fost părintele profesor Ion Cojocaru, Director al Seminarului Teologic „Iustin Patriarhul” din Câmpulung Muscel, care a vorbit despre frumoasa activitate a părintelui Oprescu Marius Daniel, începând cu perioada liceului, continuând cu parohia Mărcuș, unde a ridicat o biserică și un centru social, și ajungând la activitatea cultural-educațională, datorată cărților pe care le-a scris până în prezent, dar și a faptului că o bună perioadă de timp a fost și cadru didactic.

Muzica nu a lipsit de la această întâlnire culturală. Tânărul naist Ștefan Ducu, din Curtea de Argeș, a încântat publicul prezent prin câteva doine frumos interpretate.

Părintele profesor lector univ. dr. Radu Tascovici a rostit un cuvânt, în care a pus accentul pe perioada istorică a acestei polemici dintre părintele Dumitru Stăniloae și Lucian Blaga, arătând că această controversă a fost una amplă: marele teolog a publicat cartea “Poziţia Domnului Blaga faţă de Creştinism şi Ortodoxie”, în timp ce filosoful român a scris pamfletul “De la cazul Grama la tipul Grama”, apreciat drept o mare realizare în istoria noastră literară.

A urmat al doilea moment muzical, susținut de Daria Maria Ninu, care a interpretat câteva pricesne și cântări bisericești, încheiind cu rugăciunea „Tatăl nostru”, moment în care toată audiența s-a ridicat în picioare, s-a închinat și s-a rugat.

Invitatul special al acestei lansări, a fost domnul profesor universitar doctor Gheorghe Anghelescu, coordonator de doctorat, care a vorbit despre faptul că această lucrare este rodul muncii a mai bine de cinci ani de zile și este o bucurie că a văzut lumina tiparului.

Domnia Sa a apreciat faptul că lucrarea întocmită de Părintele Profesor Daniel Marius Oprescu, reprezintă o cercetare de un înalt nivel ştiinţific, angajată într-un demers polemic şi analitic între personalităţile a două nume care au marcat cultura românească în secolul XX: teologul Dumitru Stăniloae și filosoful Lucian Blaga. După ce stabilește premisele contextuale ale polemicii Stăniloae – Blaga, autorul face apoi o argumentare, o fundamentare a acestei analize contrastive, a legitimităţii unei reacţii teologice la o filosofie neconformă cu doctrina creştină, pe care Părintele Dumitru Stăniloae o iniţiază făcând apel chiar la instrumentarul filosofic, iar nu dintr-o perspectivă strict teologică, stabilind resorturi în acest sens, de la care se porneşte în demersul hermeneutic, căci altfel nu se poate înţelege de ce teologia ar interveni unde n-ar avea ce căuta, anume pe tărâmul filosofiei.

Totodată a făcut o incursiune istorică, arătând iubitorilor de cultură modul cum s-a desfășurat această polemică, venind și cu lucruri deosebit de interesante cu privire la Lucian Blaga, mai ales despre ultima parte a vieții sale.

În finalul evenimentului, autorul cărții, părintele Oprescu Marius Daniel a mulțumit Bunului Dumnezeu că a putut duce la bun sfârșit acest proiect, Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul pentru Arhiereasca Binecuvântare și atenta purtare de grijă, invitaților care au rostit cuvinte deosebite față de lucrare, precum și iubitorilor de cultură, care au dorit să ia parte la această frumoasă lucrare cărturărească.