Skip to main content


Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului și eparhia noastră a fost prezentă la Tabăra ”Tradiție și Noutate„ -ediția aV-a, desfășurată la Mânăstirea Cozia, Vâlcea prin tânăra Prodan Ramona-Vasilica din Valea Danului, studentă la Facultatea de Istorie, Universitatea din București.

 

Pe malul râului Olt, în orașul Călimănești, este amplasat unul  dintre cele mai complexe ansambluri mânăstirești  păstrate în Oltenia, Mânăstirea Cozia, ctitorie a domnitorului Mircea cel Bătrân. Complexul monahal medieval este locul în care mulți pelerini își găsesc liniștea și răspuns la rugăciunile lor. Astfel că în perioada 24-29 Iulie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Mănăstirea Cozia a fost locul în care s-a desfășurat a V-a ediție a Taberei Tradiție și noutate, la care au participat un număr de 23 de tineri din diferite eparhii din țară cu scopul păstrării credinței ortodoxe și promovarea culturii creștine.

Dacă prima zi  a fost una de acomodare, aceasta oferind șansa tinerilor să se cunoască și să se familiarizeze cu împrejurimile, dar și să afle mai multe despre ediția de anul acesta a Taberei „Tradiție și Noutate”, a doua zi a oferit tinerilor după micul dejun ocazia să descopere informații despre muzica psaltică și să descopere diferența dintre aceasta și muzica corală. Exercițiile de dicție și respirație, au fost prielnice deoarece atelierul s-a încheiat prin cântările Sfintei Liturghii. Tot, în cea de a doua zi a Taberei s-a desfășurat un pelerinaj la Mânăstirea Berislăvești. În spatele incintei fortificate, participanții taberei au descoperit Mânăstirea Berislăvești restaurată, în care nu doar liniștea și frumusețea domneau, ci și măiestria își găsea o formă în munca maicilor care lucrau în atelierul de pictură și în atelierul de țesătorie. Pelerinajul la Mânăstirea Berislăvești a fost încheiat printr-o seară duhovnicească cu tema ”Cine este bătrân la tinerețe, va fi tânăr la bătrânețe”, susținută de Pr. Protos. Siluan, slujitor al mânăstirii. Prilej în care tinerii participanții au putut adresa întrebări și au putut dezbate modul în care tinerii se pot apropia mai mult de Biserică. 

Ceea de a treia zi a început cu un atelier de comunicare, dar nu înainte de rugăciunea de dimineața. În cadrul atelierului, susținut de traineri Ana Chima și Patricia Moraru, tinerii au avut ocazia să afle mai multe despre procesul unei  comunicării eficiente, dar au avut prilejul și să pună informațiile în practica prin trei exerciții, care au făcut lucrurile și mai clare. După aflarea informaților despre modul în care comunicarea ar trebui să aibă loc, fiecare tânăr a trebuit să vorbească despre zona pe care o reprezintă  și despre Arhiepiscopia de proveniență. Ziua s-a încheiat printr-o plimbare prin orașul Călimănești. 

În cea de-a patra zi a Taberei, a avut loc pelerinajul la Mânăstirea Stânișoara și Mânăstirea Turnu. Iar în cea de-a cincea zi a avut loc un atelier de pictură susținut de domnul profesor Dan Diaconu, membru al artiștilor plastici din România. După atelierul de pictură, tinerii au participat la o seară duhovnicească la Mânăstirea Berislăvești, unde a avut loc Taina Sfântului Maslu și slujba de priveghere, pentru a încununa activitățile și timpul petrecut împreună, ca semn de mulțumire adus către Dumnezeu. Seara s-a încheiat printr-un foc de tabără, și cu un  frumos program de pricesne și cântece de tabără susținute cu ajutorul Pr. Prof. Dr. Dumitru Codruț  Scurtu. 

Astfel că, pe parcursul celor 6 zile, tinerii pe lângă faptul că au avut ocazia să învețe despre obiceiurile și curiozității din celelalte eparhii participante, tabăra le-a oferit prilejul să participe la activități precum atelierul de muzică psaltică, atelierul de comunicare, dar și la atelierul de pictură. Serile au fost încununate de plimbări și au fost un prilej de a descoperi mai multe despre orașul Călimănești, dar și despre istoria Mănăstirii Cozia. Activitățile practice au fost îmbinate și cu pelerinaje făcute la Mânăstirea Stânișoara, Mânăstirea Turnu, Mânăstirea Berislăvești și Mânăstirea Ostrov.