Zicea Cervantes că el a cunoscut doi Homeri bufoni, Rabelais și Cervantes. Avea umor acest Cervantes!
Despre Balzac se spunea că toate cărțile lui nu alcătuiesc decât o singură carte vie, luminoasă, adâncă, unde se oglindește întreaga noastră civilizație contemporană.
La Fontaine creează oamenii naturii însăși. El face floarea și fructul său, fabula și moralitatea, poezia și filosofia, poezia care conține toate sensurile naturii percepute de visător, filosofie degajată de lucruri pentru oameni.
Homer înseamnă în civilizație, sfârșitul Asiei și începutul Europei; Shakespeare marchează începutul Evului Mediu. Iubiți totul în acest om (Shakespeare): comediantul care a suferit, filosoful care a luptat, poetul care a învins! Shakespeare este unul dintre aceia despre care se spune: el este Omul. Privit în față el este omul; privit din profil, el este Shakespeare. Așadar, Shakespeare nu are nevoie de o piramidă, el își are opera, și te întrebi uitându-te peste umăr: „Ce poate oare bronzul acolo unde există gloria?” Geniul e geniu și fără el. Și ca să-l lăsăm în pace, ajunge ce a spus Victor Hugo despre el: „Imaginația lui domină și mângâie toate imaginațiile.”
Parcă de Voltaire nu te-ai putea apropia, văzându-i figura ascuțită ca o „luptă de clasă” și cu o privire de se sperie și privirile care încă n-au fost create de Domnul Dumnezeu. Un literat, la împlinirea a o sută de ani, se arăta auzului ascultătorilor, că: „Voltaire era mai mult decât un om, era un veac!” și că „A-l numi pe Voltaire, înseamnă a caracteriza întreg secolul XVIII; înseamnă a caracteriza dintr-odată dubla fizionomie istorică și literară a acestei epoci. Purtător de drapel al secolului al XVIII-lea, el precede și anunță revoluția franceză. El este steaua acestei dimineți. Este iubit Voltaire? Voltaire este iubit pentru prejudecățile pe care le-a combătut și pentru filosofia pe care a propagat-o.”
I-am văzut mormântul pe Valea Loirei, iar episcopul Ilarion al Argeșului, era considerat un „voltairean”, care avea „idei”, ideologul lui Tudor Vladimirescu și mucalit până în pânzele albe!
Urmează câte ceva despre poeți!
Calinic Argeșeanul