Mănăstirea Sfântul Ilie Paltinul din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și-a sărbătorit astăzi hramul. Foarte mulți pelerini au urcat pe Transfăgărășan, la cota 1200 m, pentru a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiescop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a vorbit că o țară poate fi salvată de la primejdie având exemplul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul – un model de ascultare și credință.
În cadrul acestui eveniment, după oficierea Sfintei Liturghii, au fost puse bazele unui viitor proiect intitulat: ,, Raze de Cultură și Spiritualitate”, care are drept scop promovarea celor mai importante valori cultural-spirituale și turistice existente în județul Argeș, între care mănăstirea Sfântul Ilie Paltinul și traseul Transfăgărășan sunt printre cele mai cunoscute. Proiectul are ca obiectiv și editarea unui volum de prezentare a edificiilor religioase, obiceiurilor și tradițiilor din cuprinsul Eparhiei. Inițiativa este susținută financiar de Secretariatul de Stat pentru Culte care a finanțat până în prezent foarte multe evenimente culturale, precum și multe lucrări de restaurare desfășurate la multe edificii religioase din județul Argeș.
Acest Sfânt Altar, cu hramurile Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și Acoperământul Maicii Domnului, s-a ridicat în perioada anilor 1994-2015.
Terenul în suprafață de 2.500 mp., pentru construirea mănăstirii de monahi, a fost donat de către Familia Vintilă și Filoteia Chiriac, din Albeștii de Argeș.
În 27 februarie 2011, a fost instalat primul stareț al Mănăstirii Sfântul Ilie Tesviteanul, în persoana Părintelui Protosinghel Nicodim Cecală, care dimpreună cu fratele său Constantin, au pregătit și au pus fresca pentru pictură, cu mâinile lor, pe întreaga suprafață a bisericii.
Zugrăvirea bisericii în tehnica fresco a fost făcută de ucenicii stagiari ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Noua biserică a fost zidită spre aducere aminte și veșnică pomenire, pentru toți lucrătorii care au căzut la datorie, construind Transfăgărășanul.