Skip to main content


Parohia argeșeană Nicolae Kretzulescu din comuna Leordeni a avut astăzi bucuria de a-l avea prezent în mijlocul credincioșilor săi  pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica satului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

În prezența reprezentanților administrației locale și a credincioșilor din această comunitate, Chiriarhul a făcut cu această ocazie instalarea noului preot paroh, în persoana părintelui Vasile Buică.

În cuvântul rostit, Ierarhul Argeșean a făcut tâlcuirea evangheliei din această duminică și a evidențiat pe scurt importanța evenimentului deosebit din viața parohiei Nicolae Kretzulescu care poarta numele celui care de trei ori a fost prim ministru al României. În cuvântul său, Chiriarhul a pomenit și de primul ctitor al bisericii care a fost contemporan cu domnitorul Matei Basarab.

Trecând prin multe primejdii, vechea biserică a satului a fost demolată. Actuala biserică a fost construită în perioada 1858-1861 de către Ecaterina Catinca Rădulescu, descendentă a boierilor Leurdeni.  Astfel, sfântul lăcaș de rugăciune a primit drept ocrotitoare pe Sf. Împărăteasă Ecaterina. Din acest motiv, noul preot paroh a dăruit astăzi Chiriarhului Eparhiei o icoană cu chipul acestei mari împărătese. Mai mult, din partea primăriei comunei Leordeni, Înaltpreasfinția Sa a primit o distincție culturală în semn de recunoștință pentru implicarea și ajutorul acordat  în multe activități culturale și educative desfășurate în parohiile aflate în cuprinsul comunei. De asemenea, Ierarhul a oferit domnului primar medalia creștin ortodoxă ,, Sfântul Neagoe Vodă Basarab” pentru sprijinul acordat bisericilor din zonă.

Nicolae Kretzulescu,  pionier al medicinei românești, precursor al lui Carol Davila, om politic și  de stat, și-a legat destinele pentru totdeauna de localitatea argeșeană Leordeni (consemnată în hrisoavele vremii drept Leurdeni), acesta fiind locul în care a decedat, la 26 iunie 1900. Parohia a preluat acest nume în semn de respect pentru activitatea deosebită desfășurată de acesta pe plan științific și politic.