Skip to main content


În dimineața zilei de 3 iulie 2023, părintele protosinghel Casian Crețu, starețul Mănăstirii Glavacioc, din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a plecat către Părintele Luminilor. Sicriul cu trupul părintelui a fost adus la Mănăstirea Glavacioc din Comuna Ștefan cel Mare, în ziua de 4 iulie 2023, în cursul dimineții, și a fost depus în biserica mare a așezământului monahal.



 

Vestea plecării fulgerătoare către ceruri a părintelui Casian Crețu a produs multă durere în rândul clerului și credincioșilor argeșeni care l-au cunoscut. Cu lacrimi și multă durere, aceștia au participat astăzi la slujba de înmormântare a părintelui stareț.

Slujba de prohodire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Au fost de față stareții și starețele de la toate mănăstirile argeșene, precum și preoți din parohiile aflate în zona de sud a Eparhiei. De asemenea, la acest eveniment trist din viața Eparhiei au participat și reprezentanți din principalele instituții administrative centrale și locale ale județului Argeș.

În cuvântul rostit, Chiriarhul a evidențiat activitatea deosebită desfășurată de părintele protosinghel Casian Crețu în cei 32 de ani de viețuire la această sfântă mănăstire.

Preacuviosul Părinte Protosinghel Casian (Constantin-Claudiu) Crețu, starețul Mănăstirii Glavacioc a fost absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Municipiul Craiova, al  cursurilor de licență, specializarea Teologie Pastorală din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Sfânta Muceniță Filofteia din Municipiul Pitești, promoția 1999, și al cursurilor de masterat ale aceleași instituții de învățământ, promoția 2010.

 Născut la data de 08 aprilie 1966, în Municipiul Piatra Neamț, Județul Neamț, din părinți creștini ortodocși Constantin și Ecaterina, Părintele Casian (Constantin-Claudiu) Crețu, a absolvit cursurile Școlii Gimnaziale nr. 6 din localitatea natală, în anul 1982, apoi a continuat studiile teologice ortodoxe la instițuțiile menționate mai sus.

Obișnuit de mic cu sfaturile unor părinți îmbunătățiți, precum Ioanichie Bălan sau Iustin Pârvu, în anul 1983, ia hotărârea de a părăsi lumea și a-i sluji lui Dumnezeu, făcând ascultare într-o mănăstire.

Dorea să fie închinoviat la Sfânta Mănăstire Cernica, din apropierea Bucureștiului, unde la acea vreme era stareț părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Acesta l-a îndemnat să revină după ce își va fi terminat stagiul militar și studiile.

Cu oarecare tristețe, dar și nădejde, Constantin-Claudiu Crețu a ascultat povața părintească, iar peste patru ani, în anul 1987, părintele Arhiepiscop l-a  primit ca novice la Mănăstirea Curtea de Argeș, Județul Argeș, acordându-i-se la slujba de rasofor, numele de Constantin.

Tuns în monahism la data de 24 septembrie 1988, fratele Constantin a primit numele de Casian.

Dând dovadă de ascultare, năzuință pentru împlinirea voii Domnului, și având calități vocale frumoase, este hirotonit întru ierodiacon de către vrednicul întru pomenire Vlădică Gherasim Cristea al Râmnicului și Argeșului, la data de 30 octombrie 1988, în biserica Maica Precista din Municipiul Vâlcea, Județul Vâlcea.

Arătând grijă pentru slujire și simț organizatoric, a slujit ca ierodiacon la slujbele săvârșite  în perioada anilor 1987-1991, având în grijă și supravegherea serviciului protocol de la Palatul Arhiepiscopal din Curtea de Argeș.

O slujire arhierească, în anul 1991, la o parohie din zona râului Glavacioc, din sudul Eparhiei Argeșului și Teleormanului (denumirea de atunci a Eparhiei!), avea să-l conducă pe părintele Casian Crețu, pentru prima dată la Mănăstirea Glavacioc din Comuna Ștefan cel Mare, Județul Argeș, care-i va rămâne dragă până astăzi, solicitând la scurt timp, rămânerea pentru viețuire la această istorică vatră monahală, existentă de pe vremea Domnului Țării Românești, Mircea cel Bătrân.

Astfel, în ziua de 5 mai 1991, a fost hirotonit  ieromonah în biserica Mănăstirii Glavacioc, fiindu-i acordată și hirotesia întru duhovnic, începând slujirea, împreună cu părintele Ioanichie Vacarciuc, actualul stareț al Mănăstirii Râncaciov, Județul Argeș. De asemenea, a fost hirotesit întru protosinghel, la data de 3 martie 2002, tot în biserica Mănăstirii Glavacioc.

Dovedind în activitatea sacerdotală și ascultările administrative acordate, inteligență, un dezvoltat spirit întreprinzător, seriozitate și hărnicie, a fost numit în anul 1996, stareț al Mănăstirii Glavacioc, aflată la acel moment în ruină, lipsită de viață monahală.

Biserica necesita intervenții urgente de restaurare și consolidare a structurii, iar chiliile și spațiile administrative erau distruse de vremuri și oameni.

Părintele Casian Crețu a înțeles misiunea grea, dar înaltă la care Dumnezeu îl chemase, și nu după mult timp, a început un proiect general de refacere a chiliilor și a spațiilor administrative, zidirea unor construcții noi, înălțarea clopotniței, și cel mai important: restaurarea și înfrumusețarea interioară și exterioară a bisericii.

Lucrările de restaurare ale Ansamblului Mănăstirii Glavacioc au fost îndelungate și nu lipsite de ispite, dar cu multă credință în Domnul Dumnezeu și Maica Domnului, Ocrotitoarea așezământului monahal, ajutat de oameni cu suflet generos și iubitori de zidiri sfinte, dar și de instituții și autorități locale și centrale, care au înțeles importanța unui asemenea monument istoric, sprijinit de părintele ieromonah Metodie (Mihail) Bilghiru și de preotul paroh din localitate Stancu Dan, părintele Casian Crețu, a răzbit și a dus la bun sfârșit ascultarea încredințată, biserica mănăstirii fiind resfințită la data de 2 iulie 2017.

Astăzi, Mănăstirea Glavacioc, „lucrarea de doctorat”, în Ogorul Domnului, a părinteleui Casian Crețu, se arată mai sprintenă și mai veselă ca niciodată,  strălucind în salba de mănăstiri și schituri din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, ca o nestemată neegalată, rămânând pe mai departe, un loc de spiritualitate și istorie, vorbind celor care doresc să asculte, despre vrednicia Poporului Român de la câmpie.

Dumnezeu să-l odihnească!