Din anul 2013, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, românii din țară și din străinătate au îmbrățișat ideea celebrării unei zile universale dedicate iei, data aleasă fiind ziua de 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor, cum este cunoscută în calendarul popular.
Demersul și-a propus întărirea ideii de conservare și de perpetuare a acestui element de patrimoniu din cultura tradițională, atât prin purtarea iei, cât și prin menținerea vie a meșteșugului de coasere a cămășilor tradiționale.
Asociația „Ajut, deci exist” cu sediul la Căsuța Armonia din Curtea de Argeș, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Primăria Municipiului Curtea de Argeș, a organizat un eveniment cultural, sărbătorind Ziua Universală a Iei, intitulat „IE cu mândrie”, care s-a desfășurat la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Cetatea Basarabilor, aflat la prima ediție.
Manifestarea a debutat printr-o slujbă religioasă, oficiată de părintele Ovidiu Vlăsceanu – Consilier Cultural și Comunicații Media și părintele Alexandru Mărtoiu – Secretar Eparhial și preot paroh la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, fiind rostite rugăciuni de mulțumire către Bunul Dumnezeu!
Binecuvântarea Arhierească a Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, a fost transmisă de părintele Ovidiu Vlăsceanu – Consilier Cultural și Comunicații Media, care a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în acest eveniment, dar și credincioșilor care au participat în număr mare, alături de copii, fiind îmbrăcați în frumoasa ie românească!
Curtea Bisericii Domnești a fost plină de armonie și culoare, dar și de cântec și voie bună, pentru că glasurile copiilor s-au făcut auzite deplin în această zi!
Din tradiția noastră românească face parte și împletitul cosițelor, evenimentul având invitat pe Albina Dobrica, cu proiectul „Împletituri de poveste”. Programul a avut și o latură muzicală susținut de Elena Albu, care a început studiul viorii la vârsta de 3 ani, în anul 2012 absolvind Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, după care urmând cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Un alt moment artistic a aparținut tinerei Ana Maria Baltag Diaconu care, de la vârsta de 8 ani a încântat mii de oameni cu vocea ei, reprezentând țara și orașul nostru la multe festivaluri internaționale și naționale. A interpretat câteva melodii din folclorul autentic românesc, aducând bucurie în sufletele celor prezenți.
Frumoasele doine românești au răsunat în interpretarea tânărului naist, Ștefan Ducu, în vârstă de 13 ani, care studiază naiul de la 5 ani, coordonat de profesorul Ionuț Cârstea.
Un grup de elevi: Furtună Robert, Mustață Anne, Zimnicaru Teodora, Ambrinos Octavia, Popescu Nicoleta, Marin Anais, Turtaru Maria, Sechea Daria și Trandafir Ștefania, de la Școala Populară de Arte și Meserii, Secția Canto Popular, coordonați de Georgiana Gavril, au încântat publicul prin melodiile populare.
Participanții s-au bucurat de atelierele florale în care au putut realiza coronițe, de photocornerele tematice, dar și de bunătățile pregătite.