1. Conștiința, denotă superioritatea ființei umane și a creierului uman.
2. Puterea minții, influențează lumea înconjurătoare, atât individual, cât și în grup.
3. Amintirile, sunt stocate în hipocamp, într-un mod stratificat. Memoria este o particularitate deosebită a Creierului uman, fiind de scurtă durată și de lungă durată.
4. Membrul-fantomă – tot corpul omenesc este amprentat și programat în creierul uman, de aceea, în cazul dispariției unei porțiuni din corp, amprenta nu dispare și nervii percep în continuare acea porțiune.
5. Somnul, lipsa lui cronică duce la dereglări majore în funcțiile organismului și la boli degenerative grave, de aceea este esențial să avem odihnă totală, să dormim.
6. Starea de veghe, din 24 de ore, trebuie să acordăm un număr de ore de somn (între 6 și 7 ore de somn la adult) și un număr de ore pentru starea de veghe, de funcționare.
7. Ciclul Circadian, trebuie respectat dacă vrem să avem o viață normală, curată, respectabilă, performantă și mai ales sănătoasă.
8. Visele, reprezintă o descifrare, o reinterpretare a realității prin care am trecut. Rămâne încă greu de explicat ce se petrece exact în creierul nostru când visăm.
9. Râsul este foarte bun, nu numai pentru creier, ci și pentru întregul corp.
10. Informația genetică, alături de memoria stocată, alături de procesele spirituale, duce la dezvoltarea cunoașterii asupra organismului și asupra celor din exterior, adică la o superioritate a ființei umane față de celelalte animale în totalitate.
Iată că încheindu-se de prezentat cele zece mistere ale Creierului uman, pentru ușurința de înțelegere, savantul neurochirurg Alexandru Ciurea, a concluzionat, în zece puncte, întregul capitol, pe înțelesul tuturor, ca să ne edificăm și să ne îmbogățim în aria educației medicale, necesară vieții noastre!
Calinic Argeșeanul