Skip to main content


Boala se obișnuiește cu țara, cu casa, cu oamenii care uită să se spele des pe mâini și să nu atingă nimic, viu sau mort.

 

Cartea academicianului prof. dr. Victor Voicu, apărută la Editura Academiei Române, ne arată ce se întâmplă în partea a doua a bolii, dacă mai sunt sau nu mai sunt efecte ulterioare. Și iată că da, au apărut aceste efecte, a apărut acea oboseală post-Covid, care se prezintă sub forma unei stări de astenie. Foarte multe persoane au acuzat scăderea capacității de efort fizic, de efort intelectual, de concentrare, s-au menținut tulburările de miros și de gust. Au mai fost și alte fenomene, de diferite tipuri, precum afectarea nervilor organismului, ce poartă numele de polinevrită.

Apoi, desigur, sechelele. La persoanele care au făcut această boală, recuperarea este mult mai dificilă. Astfel, au rămas cu statusul de post-Covid simptome cuprinzând oboseală majoră (denumită și languishing), crize convulsive, mai ales la persoanele tinere, simptome pe parte cerebrală: tulburări de gust, tulburări de miros, tulburări de orientare temporo-spațială, tulburări de concentrare, care s-au remis foarte greu în timp. Asta este partea a treia a bolii, pe care din fericire am învins-o. Cum am învins-o? Pe de o parte datorită măsurilor generale, medico-sanitare, măsurilor corecte elaborate de către infecționiști, medicației cu antivirale, care s-au administrat în cazurile grave.

„Desigur, consider – scrie savantul Alexandru Ciurea, că vaccinarea a fost o măsură corectă asupra populației noastre. Această boală, numită Covid, a pornit de la un virus, despre care nu se cunoștea nimic la nivel de infectare, mai ales asupra populației României. După ce a apărut prima variantă de Covid, s-a constatat că virusul respectiv are și mutații. Au apărut diferitele numiri și ramuri, subdiviziunile virusului inițial. Apoi au apărut celelalte: Lambda, care a fost în America de Sud, Peru; Omicronul care e tot o ramură, o subdiviziune Covid-19, originară din Botswana, varianta Delta, provenită din Nigeria”.

Se pare că acest virus, Covid-19, ne iubește, că de la noi tot nu pornește, până nu ne îngrijim viața cu atenție, cu menajul corect.

Igiena să fie pusă la punct și să evităm aglomerația!

Calinic Argeșeanul