Cu simțul răspunderii științifice, Alexandru Ciurea, eminentul neurochirurg, ajunge la concluzii izbăvitoare de rea voință și ignoranță, atunci când scrie: „Deci, ajungem la această stare de fapt în care chirurgii, în general, dar și filosofii au fost dominați de fenomenul credinței.
Trebuie să recunoaștem fără rețineri că nu se poate gândi normal din punct de vedere medical, fără a ne apropia sufletește, spiritual, de oamenii din jur, familie, colegi și, cel mai important, față de pacienți.
Fără a căuta o înțelegere de ordin metafizic, fără empatie, actul medical își scade calitatea, acest aspect fiind uneori vital pentru cunoașterea pe deplin a nevoilor pacientului. O astfel de atitudine este încurajată de religia creștină, ce are o amprentă atât de puternică asupra poporului nostru. Nu se poate trăi în singurătate, ci suntem ființe interdependente. Întreaga creștinătate pledează pentru această apropiere de suflet, care de la om la om, de la inimă la inimă duce la clădirea unei comunități, comunitate aflată sub cupola proiectoare a religiei noastre.
Prin multiple metode științifice, s-a constatat că acest creier uman este textrem de influențat de elementele spirituale, în aceste condiții fiind necesar să ne întrajutorăm, nu numai fizic, ci îndeosebi sufletește, fără să ne gândim la recompense mai ales de ordin material, cu atât mai mult în lumea medicală. Să nu uităm că Decorația Regală a României este „Nihil sine Deo”. Casa Regală a României are acest simbol, care nu trebuie uitat niciodată. Ajungem și mai aproape de perioada marilor personalități actuale în domeniul științelor. Albert Einstein, după atâția ani de știință, după atâția ani de lucrări, de descoperiri, ajunge la concluzia că Divinitatea există, că aranjează Universul, că tot ce se petrece în Univers, se petrece printr-o ființă supremă.
Ne întrebăm, unde și cum? Einstein își sintetizează activitatea referitor la știință și credință: „Știința fără credință este oarbă. Credința fără știință șchioapătă”.
Aceste fraze ale lui Einstein au rămas celebre și ne înfluențează până în ziua de azi. Mai mult, fizicienii au împins cercetările mult mai departe, descoperind bosonul „particula lui Dumnezeu”, în 2012, elementul fundamental în recunoașterea originii Universului.
Nu poate fi detectat direct, iar dacă s-ar găsi, s-ar dezintegra. Nici pe Dumnezeu nu-L putem vedea, dar, știm că există și că are un rol creator în viața noastră. În concluzie, creierul este legat de Divinitate!
Să avem grijă de acest dar al Domnului Dumnezeu!
Calinic Argeșeanul