Unul din capitolele ce cuprinde cartea marelui neurolog, academicianul profesor Alexandru Ciurea, Sănătatea Creierului – pe înțelesul tuturor, este și: „Unde e Credința și unde e știința?”
„La întrebarea, dacă credem sau nu credem în Dumnezeu? Ce spune știința? Pentru că e clar: Biserica crede, Biserica propovăduiește credința, Biserica spune că toate minunile care s-au produs pe acest pământ și care se produc se datorează credinței. Biserica arată importanța Dumnezeirii, Biserica arată marile minuni care se produc chiar în zilele noastre, prin minunea sfinților, sau diferite icoane făcătoare de minuni. Dar asta e partea care ține de Biserică, este și normal să fie așa, ei sunt slujitorii Credinței!
Dar știința ce spune? Este foarte interesant. Datele din știință care s-au acumulat nu contravin celor teologice. O serie întreagă de elemente de neurofiziologie sunt legate de credință. S-a descoperit că în cortex, o porțiune de creier care este deasupra și în zona mai ales stângă parietală, se află: Centrul credinței în Dumnezeu. S-a discutat și pe baza unei aparaturi de tip RMN funcțional și EEG-uri repetate, constatându-se că există „un punct al lui Dumnezeu” (God Spot) în creierul uman. Acestea-s lucrurile științei. E foarte interesant, dacă există asemenea lucruri, ele trebuie luate în considerare. S-au făcut pe voluntari aceste evaluări, pe măicuțele foarte credincioase de la mănăstiri, pe lumea laică, etc. Mai mult, există o hartă religioasă a creierului, care cuprinde o serie întreagă de lucruri. Legătura dintre creierul uman și credință e un fapt real, marcat și adunat într-un capitol nou de știință, care se numește Neuro-Teologie. Continuând în această idee, există modele religioase, spirituale ale Creierului.”
Dacă citim, ne cultivăm și să nu te înșeli niciodată! Cititul în genunchi este o bucurie, cu cât se apleacă omul și cere ceva, trebuie o primire cu jertfă anume, cu discreție, cu Credință și Iubire!
Calinic Argeșeanul