Când ne mai gândim, gândirea fiind lucrarea de lux sau posibilitatea de a reflecta la ceea ce s-a întâmplat în istoria mondială, atunci ne îmbogățim literalmente, dacă mai și citim anumite cărți de știință.
Ce vom gândi, spre exemplu, despre cele întâmplate în anul 1054, când se produce Marea Schismă? În Imperiul de Răsărit și în cel din Apus? În lumea creștină de atunci!
Dar, stând puțin pe gânduri, spune savantul Alexandru Ciurea: „În Evul Mediu, Biserica Catolică, prin puterea ei cu totul și cu totul deosebită organizează 8 cruciade între 1095 și 1291, în care armatele cruciaților ajung la Ierusalim și vor să elibereze de sub arabi, sarazini, mormântul lui Hristos și ca întreg Ierusalimul să devină creștin. Dintre promotorii deosebiți ai credinței creștine trebuie menționat Sfântul Toma de Aquino, care L-a definit – și ne întoarcem la Credință – pe Dumnezeu ca fiind: „Mișcătorul nemișcat, prima cauză a omenirii și a lumii, ființa necesară, ființa absolută deasupra omenirii…”
Toma de Aquino (1225-1274) este recunoscut de toți ca un promotor al religiei creștine și un promotor al credinței în întregul spațiu european, alcătuind cartea sa celebră: Summa Theologica în 50 de volume, act de știință teologică unică în lumea Credinței lui Iisus Hristos!
Ca să rămânem în sfera meditației, dar și a gândirii „rebele”, Renașterea duce la apariția unor curente tot creștine, dar teologice, reformiste, făcute de către Erasmus din Rotterdam, Hriedrich Zwingli, Thomas Moore, Martin Luther sau Jean Calvin. Nu este contestat Creștinismul, ci sunt contestate anumite dogme din Biserica Catolică…Dintre marile personalități ale Renașterii l-aș menționa pe Michelangelo (1475-1564) care picta Capela Sixtină într-un moment dificil, când Roma era asaltată de trupele franceze (1511), aproape să fie distrusă și supusă. Lui îi este atribuită o frază celebră: „Nu suferiți, pentru că Dumnezeu nu ne-a făcut ca să ne abandoneze!”
Dinamica gândirii de atunci s-a răsfrânt asupra lumii și gândirea noastră a intrat în altă aură a Nădejdii în Dumnezeul Iubirii, care ne-a salvat în Istorie. Salvarea a fost prin Credință și Iertarea Domnului Dumnezeu!
Așa am rezistat în valurile lumii!
Calinic Argeșeanul