Are umor savantul neurochirurg Alexandru Ciurea, când folosește un cuvânt, cum ar fi: „Alt truc pentru un creier fericit este să evitați orice fel de stare conflictuală.
Când văd în trafic numai claxoane, numai supărare, numai cuvinte urâte, rămân perplex. Te încarci cu nervi. Ei, și ce dacă ți-a trecut în față? Ce dacă ai ajuns cu trei minute mai devreme? Mai bine vă luați timp liber și nu ajungeți la asemenea situații. S-a dovedit că un număr mare, mare de celule nervoase se pierd în două momente. Tensiunile cresc pentru că sunt implicate mai multe aspecte: și copii, și partaj, și case, și să nu uităm de furie și certuri. Nu se poate lucra într-o stare de tensiune, într-o stare de apăsare nervoasă, cu zece comenzi pe secundă!
Așa ajungem să compensăm cu nopți pierdute și stimulatoare sau elemente energizante. Tot în scopul mentenanței creierului, trebuie să evităm anumite lucruri pe care le știm cu toții, dar pe care să nu le facem. Să nu vorbim foarte mult la telefon, mai ales direct, ci printr-o serie întreagă de dispozitive, să evităm stresul de orice fel. Să evităm fumatul în cantitate crescută, alcoolul, care duce la îmbătrânirea celulei nervoase, să evităm radiațiile nucleare și solare, despre care știm cu toții că fac rău organismului.
Ceea ce este pentru noi foarte important, dar și foarte grav, în desfășurarea vieții noastre zilnice, adică, faptul că ne îngăduim să acceptăm, aproape inconștient, prezența activă a elementelor gâlcevitoare și provocatoare de discuții inutile și provocări veninoase și pline de răutate!
Aceste atitudini de comportare barbară, fără pic de rușine, și cu încălcarea oricărui cod de comportare civilizată și educație, ne alertează pacea creierului, care la rândul său, zdruncinat de astfel de apucături inadmisibile, transmite întregului organism, starea de turbulență și de stres continuu!”
De aceea, se impune evitarea elementelor gâlcevitoare cu mare grijă, fără a jigni, verbal sau prin atitudini de comportament, pe cei puși pe gâlcevi, comentarii, răutăți nevindecate de o educație solidă și permanentă. Când se vorbește de o Românie educată, ne gândim automat la o Românie sănătoasă, nebatjocorită pe dinlăuntru și pe dinafară! O Românie educată este o Românie fericită!
Calinic Argeșeanul