Mișcarea, în general, dar mai ales mișcarea noastră zilnică este un element esențial în dezvoltarea normală, că tot se dorește o România Normală!
Poate că unii dintre noi am citit despre scriitorul japonez, mult cunoscut, Haruki Murakami, care a lansat o expresie ce trebuie reținută: „Mă mișc, deci exist”. Menținerea fizică a organismului duce la menținerea cerebrală a organismului. Savantul Alexandru Ciurea, scrie: „Este dovedit acest lucru, dacă eu mișc mâna dreaptă și fac o serie întreagă de mișcări, creierul meu din stânga se activează. Ce vreau să aleg? Motilitate, mișcare sau morbiditate, spitalizare? Motilitatea (mișcarea) mă ajută să previn bolile cerebrale, să am un creier funcțional și să mă feresc de Parkinson, Alzheimer, de demență.
Mișcați-vă! Dar mișcați-vă de tineri! Observ pe toți acești tineri – zice doctorul Alexandru Ciurea – care stau numai cu telefonul sau tableta în mână la restaurante, care nu vorbesc între ei, care nu se mișcă, sau care consumă tot felul de băuturi mai mult sau mai puțin alcoolice, dar în general energizante. Ce trist, nu fac decât să își agraveze starea pentru viitor. Toți cei care se mișcă, stau în aer liber, aleargă, toți aceștia vor avea un creier cât mai sănătos. Deci, vă rog, mișcați-vă, mișcați-vă, de trei ori: mișcați-vă, și nu uitați dictonul scriitorului japonez: Mă mișc, deci exist!”
Îmi aduc aminte de acel dicton rostit de oamenii de știință din veacurile trecute: „E pur si move!”, Și totuși se mișcă Pământul în Univers! Dacă toate se mișcă, noi, de ce să nu ne mișcăm?
Pe la noi era o vorbă, când cineva te toca la cap: „Plimbă ursul că ruginesc lanțurile”! Să ne plimbăm! Creierul se hrănește și din mișcare, altcum ruginesc sinapsele!
Calinic Argeșeanul