Chiar dacă se mai știe, de multă lume, cum funcționează sistemul nervos și că este o întreagă știință în domeniul medicinii, este necesar să știm, ce este cu traumatismele cranio-cerebrale, a sistemului nervos, fie accidente vasculare.
„Accidentele vasculare, relatează medicul savant Alexandru Ciurea, pot să fie de tip ischemic, adică de închidere a vaselor, când în spatele zonei de închidere zona afectată nu mai funcționează, sau de tip hemoragic, când vasul se rupe și se produce un accident vascular hemoragic, un dezastru în sistemul nervos. Mai există malformații vasculare foarte periculoase, despre care toată lumea a auzit – anevrismele intracraniene. Acestea sunt dilatații vasculare, care sunt normale, de altfel. Poate că multă lume are așa ceva, într-o oarecare măsură…Dar nu înseamnă că la toată lumea aceste anevrisme se fisurează, se rup. În caz de fumat, alcool, stres, hipertensiune arterială, depunere de colesterol pe vase, la un efort fizic deosebit sau într-o stare psihică deosebită, de stres…
În cadrul sistemului nervos pot să aibă loc și tumori, care sunt extrem de periculoase. Ele pot fi, ca și în restul organismului, de natură benignă, adică mai bună, cum sunt meningioamele, și de natură dificilă, extrem de gravă, caz în care se numesc bioame, cu evoluție malignă, adică foarte gravă, de tip cancer al sistemului nervos.
Per total, creierul, ca și restul organismului îmbătrânește. Îmbătrânind, apar fenomenele de scădere a plasticității cerebrale, a puterii de concentrare, a puterii de activitate, a puterii de gândire, a puterii de mișcare fizică și cerebrală, a legăturilor care se fac în creier cu lumea înconjurătoare. Acele sinapse nu mai funcționează atât de bine pentru că se epuizează chimic și apare ceea ce se cheamă o degenerare – când organismul nu se regenerează, pentru a putea merge înainte, adică nu întinerește, și organismul degenerează, adică nu mai funcționează la nivel de performanță intelectuală.”
Se impune o odihnă a creierului! Se impune o măsură inteligentă a ocrotirii creierului și cu aceasta a vieții. Are mare nevoie și creierul de odihnă, de un alt mod de viață!
Să avem curajul să ne retragem din vreme din activități publice!
Calinic Argeșeanul