Educația reprezintă temelia formării personalității umane, fiind indispensabilă nu numai devenirii omului în sine, ci și societății. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur declara admirativ că „nu există o artă mai mare ca aceasta”.
În perioada medievală românii din Brașov, cu sprijinul voievozilor de peste munţi au clădit o şcoala în cadrul bisericii şi au întemeiat un centru de rezistenţă spirituală.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, la Paraclisul Universitar „Întâmpinarea Domnului” din Pitești a avut loc o întâlnire duhovnicească despre Educație și Biserică. Împreuna cu masteranzii de la specializarea pedagogie, din cadrul Universității din Pitești, sub coordonarea domnului prof. univ. dr. Florin Grigore Tecău, și participarea părintelui Drd. Rafael Vintilă, psiholog clinician în aceasta sesiune de comunicări au fost atinse numeroase teme, precum: cooperarea dintre Familie, Școală și Biserică în educație, arhim. Tia Teofil – pedagog duhovnicesc, respectul de sine și respectul față de ceilalți, pedagogia lui Dumenzeu etc.
La finalul întâlnirii masteranții au primit cărți în dar.