Skip to main content


Să fim un pic și lirici, că femeia este din naștere: lirică, domnilor bărbați! Iată cum cugetă acest mare geniu al lumii: „Adesea, frumusețea este aceea care le face pe femei să fie mândre…Prin virtute, mai ales, ele stârnesc admirație…iar reținerea le face să pară divine” (Henric al VI-lea, partea a treia)!

 

Păi, dați-mi voie, acum să nu fiu de acord cu poetul englez: „Femeile sunt ca trandafirii ale căror flori frumoase (până aici sunt de acord!), după ce abia s-au deschis, se și ofilesc (aici nu mai sunt de acord!)”. Femeia nu se ofilește niciodată, nici pe Pământ și nici în Ceruri! Asta, ca să se știe, pentru cine nu știe!

În lucrarea lui Shakespeare – Doi domni din Verona – scrie, pe adevăratelea: „La unele propuneri, fetele, din modestie, răspund cu NU pe care l-ar dori considerat drept DA” și ca să nu se încurajeze invadatorii amorezi: „O femeie respinge, uneori, tocmai ceea ce o încântă mai mult!” Cine intră în raza de acțiune a femeii, dacă nu este prudent, a sfeclit-o!

Dar una mai haioasă, îngăduiți? Iată ce scrie Shakespeare în Antoniu și Cleopatra, V, 2, 274-278: „Femeia este un fel de mâncare pentru zei, cu condiția să nu o împodobească diavolul. Căci, într-adevăr, acești câțiva pârliți de diavoli fac zeilor mari încurcături cu femeile, fiindcă din zece, câte fac zeii, dracii strică jumătate”.

Ce spun femeile despre bărbați?

Poftim păruială: „Da, ne serviți, până servim. Dar, după ce ați cules trandafirul, ne lăsați, în schimb, doar spinii lui…”

De aceea, se spune la români, că pe femeie, este absolut obligatoriu să nu o atingem nici cu o floare! Câtă finețe mai poate fi în aceste proverbe superbe și sfinte. Chiar că este o înaltă prețuire dată femeii, o culme a delicateții.

Să nu uităm, că pentru femeie, suntem o bucurie dacă ne pliem cu gingășie în lucrările la care trebuie să înjugăm și noi bărbații, pentru a ușura marile sarcini și responsabilități a bietelor femei.

Să privim și să gândim că femeia este salvarea vieții pe pământ, bucuria casei și fericirea familiei. Să nu supărăm femeia! Să ne subțiem în educație feminină, ca să nu fim părăsiți!

Calinic Argeșeanul