Skip to main content


De câte ori nu ne-am simțit obosiți de greul zilei, pe care l-am întâmpinat! De cele mai multe ori nu știm cauza adevărată a slăbiciunii sau plictisului nostru. Ne ostenim să aflăm cauza cea adevărată. Totul depinde de creier.

 

Solicitarea, dar mai ales suprasolicitarea, duce negreșit, la epuizare. Ce facem atunci? Doctorul Alexandru Vlad Ciurea ne sfătuiește ca „această bijuterie pe care ne-a dat-o Dumnezeu, să o ținem în activitate. Cum putem să facem asta? Această activitate depinde de noi!

Pentru ca IQ-ul să funcționeze în condiții bune, trebuie să avem cantitatea de oxigen necesară pentru celula nervoasă, irigația de sânge proaspăt pentru celula nervoasă și, în același timp, să nu avem elemente defavorizante care reduc activitatea celulei nervoase. Amintim aici stresul, certurile și starea de tensiune, dar este important, în aceeași măsură, să nu avem niciun fel de traumatism asupra Creierului și să-l lăsăm să funcționeze cât mai normal.”

Este atât de important să ținem cont de aceste recomandări științifice, încât evitarea, neglijarea sau uitarea acestor sfaturi, aduc prăpădenie asupra Creierului pe care-l purtăm pe deasupra umerilor noștri!

Știm, pe cât se poate, că acest Creier uman este format la rândul său „din celule, iar celula de bază a creierului poartă denumirea de neuron. Această unitatea a fost introdusă în circuitul medical de către neuroatomistul spaniol Santiago Ramon y Cajal (1852-1934).”

Și acum să ne uimim: „Numărul total de neuroni, pe care îi avem în cutia craniană, la nivel de encefal, se apropie la 100 de miliarde”. Rămânem uluiți de mărimea lucrării Domnului Dumnezeu!

Cum funcționează cele 100 de miliarde de neuroni? Se produce în plină activitate o lucrare generatoare de circumvoluțiuni, aceasta însemnând că structura encefalului nu mai este plată, ci este „încrețită”, dacă ne putem exprima așa.

Și aici nu este vorba de numărul neuronilor, ci mai ales de numărul de conexiuni: „Aceste conexiuni ale neuronilor se numesc sinapse.”

Și acum iarăși să ne minunăm: „Un neuron puternic, cu o activitate crescută, reușește să aibă până la 10.000 de sinapse, de altfel, de conexiuni, ceea ce duce la o foarte mare putere a creierului”.

Să slăvim pe Dumnezeu că ne-a dăruit Creier!

Calinic Argeșeanul