Este anevoios să fii „aggiornamento”, mai ales azi, când tehnicile de comunicare sunt val-vârtej, cum s-ar spune, că iată, ieri (poate fi actual mereu) a fost Ziua Internațională a lecturii.
M-am bucurat că oamenii cu rădăcini adânci în cultura românească și internațională, fac, așa, pentru sufletul nostru, câte un popas de inimă. Ce frumoasă și optimistă gândire, simțire și voire, ca să pui anumite borne pentru a marca o oprire (Opriți timpul – era un cântec!). Adică, să ne oprim olecuță și să ne așezăm în lumina soarelui și să facem o lectură, cât de scurtă, chiar pe fugă!
Am zis mereu, când voi muri, voi muri de dorul lecturii! Ce să spun? Așa m-am trezit: cu cartea în mână, cu traista în spate și cu păzirea mielușeilor de lupi în Carpații Moldovei. Ce imagine! Ce bucurii! Ce spaime!
Tot mă întreb: cum de n-am murit de atâtea înfricoșări pățite în cursul vieții mele zbuciumate?
Că e vorba de Ziua Internațională a Lecturii, îmi aduc aminte de prima carte tipărită în Editura Cartea Românească, în 1989, Bucuria Lecturii, ajutat de directorul editurii, scriitorul George Bălăiță, nepotul starețului Mănăstirii Secu din Munții Neamțului, Ilarion Bălăiță. Cartea s-a tipărit în tiraj de 26.000 de exemplare și am primit, pentru prima și ultima oară, de când scriu, suma de 13.000 lei, de la comuniști!
Lector de carte (lectorul este un personaj ales!) a fost Călin Liviu (n. 1930 la Craiova), care în Dicționarul de literatură română contemporană, de Marian Popa, este considerat „un sensibil scriitor, trădând cultură vastă și rafinată, iar ca poet se situează în familia de spirit al cărui prototip este Ion Barbu.”
Sper să am timp să mai scot o ediție a cărții: Bucuria Lecturii!
Ca orice om păcătos, țin cu iubire la prima carte născută și scăpată de cenzura cazuistică a vremii!
Am citit și eu, că orice om trebuie să citească 4 ore pe zi, după ce se îmbăiază. Apropos, Sfântul Ioan Gură de Aur se îmbăia într-un butoi, de trei ori pe zi! De aceea, a citit și a scris cel mai mult. Acum avem dușuri și bazine moderne. Așa că: la înot în apă și la citit, împotriva ignoranței!
Calinic Argeșeanul