Cartea Profetului Iona cuprinde patru capitole. Tălmăcitorii consideră această carte a lui Iona, plină de ciudăţenii. Iona, fiul lui Amitai, se presupune că a trăit în jurul anului 760 î. H., pe vremea regelui Ieroboam al II-lea.1
Pentru mine, profetul Iona este un personaj singular în Biblie. De câte ori citesc superba carte, sufletul mi se umple de o mare bucurie şi nădejde. Iona este, pe undeva, asemenea lui Iov. În Cartea lui Iona am văzut cum Dumnezeu coboară la înţelegerea omului, uneori limitată. Dialogul dintre Dumnezeu şi Iona este atât de vioi şi alert încât, un bun regizor ar pune în scenă o capodoperă sau mai potrivit, un film excepţional, demn de toată lauda. Sper că viitorul ne va oferi şi această surpriză.
Când suntem cuprinşi de mânii necontrolate şi firea ne împinge spre a nu ierta pe bieţii oameni, care sunt şi ei asemenea nouă, cu neputinţe şi insuficienţe, este absolut necesar să fie citită această valoroasă carte a Vechiului Testament.
Când Iona este cules din valurile mării de uriaşul chit şi pus la adăpost în casa burţii sale, unde a stat trei zile, s-a rugat Domnului Dumnezeu, zicând:
„Când sufletul mi se sfârşea în mine,
de Domnul mi-am adus aminte;
rugăciunea mea ajungă înaintea Ta,
în casa Ta cea sfântă.
Dar eu cu glas de laudă şi de mărturisire,
cu acelea Îţi voi jertfi;
câte am făgăduit Îţi voi da,
Ţie, Domnului,
pentru mântuirea mea.”
Cine citeşte Cartea Profetului Iona nu va mai scăpa de ochiul şi cerbicia sa îndârjită, devenind, hotărât, plin de nobleţe şi iertare!
Calinic Argeșeanul, Scrisoarea lui Dumnezeu, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2016.
1 II Regi 14, 23-29