Skip to main content


Muzeul Județean Argeș a găzduit în ziua de 7 noiembrie 2022 un eveniment cultural, organizat de Centrul Cultural Pitești și Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă, sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Statului Palestina în România.



 

După intonarea celor două imnuri de Stat, doamna Carmen Salub, directorul Centrului Cultural Pitești a rostit un cuvânt de bun venit oaspeților și a mulțumit Muzeului Județean pentru frumoasa colaborare.

Excelența Sa Issam Masalha, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Statului Palestina în România a mulțumit pentru organizarea acestei expoziții și a vorbit despre frumoasele relații de prietenie dintre România și Statul Palestina, precum și despre faptul că în anul 2019, municipiul Pitești s-a înfrățit cu orașul Beit Jala. La final a oferit plachete instituțiilor prezente la vernisaj.

Părintele Ovidiu Vlăsceanu, Consilier Cultural și Comunicații Media a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Părintelui Arhiepiscop Calinic și a rostit un cuvânt în care a arătat bucuria pe care o au argeșenii și muscelenii când pășesc în Țara Sfântă, dar și frumoasa legătură culturală care leagă cele două popoare, după care a oferit domnului Issam Masalha, două albume: „Toată vremea-și are vreme” și „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie”.

Domnul Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, a moderat manifestarea, mulțumind pentru organizarea acestui eveniment în urbea piteșteană.

Domnul Adrian Dumitru Bughiu, Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș a transmis un cuvânt din partea Președintelui Consiliului Județean Argeș, domnul Ion Mânzână, fiind urmat de un mesaj din partea Primarului Municipiului Pitești.

Reprezentanții celor două Universități din Pitești au vorbit despre legăturile universitare care există între cele două țări, dar și despre perspectiva unor noi colaborări.

Domnul prof. univ. dr. George Grigore, coordonatorul Departamentului de Limbă și Literatură Arabă din cadrul Universității București”, a rostit o prelegere în care a vorbit despre fascinanta lume a broderiei palestiniene, recunoscută de UNESCO: „Broderia palestiniană  este diferită de la o regiune la alta prin culori și grafică, fiecare zonă geografică având elemente, componente și formațiuni specifice. Desenele, decorațiunile și culorile vestimentației tradiționale palestiniene sunt inspirate de natura țării și de mediul local. Fiecare femeie cunoaște bine aceste desene și moștenește informațiile de la mama sau de la bunica sa. Ea începe să deprindă arta broderiei de la o vârstă fragedă, simțind nevoia de a transpune desenele specifice satului ei pe propriile rochii”.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 7 noiembrie – 7 decembrie 2022, în Foaierul Amfiteatru de la Muzeul Județean Argeș.