Skip to main content


Cinstirea sfintelor icoane are o deosebită valoare educativ-morală. În general, icoanele trezesc, întreţin şi întăresc peste tot viaţa duhovnicească. Ele întăresc credinţa şi aduc un real folos în sporirea evlaviei, fiind un stimulent pentru săvârşirea binelui, dreptăţii şi împlinirea dragostei.



 

În după-amiaza zilei de 14 aprilie 2022, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Muzeul Municipal Curtea de Argeș a găzduit, la Casa Memorială Dumitru Norocea, expoziția de pictură religioasă: „Icoana, fereastră spre Raiul Învierii”.

Expoziția cuprinde icoane din colecția Muzeului Municipal, icoane ce datează din secolul al XIX-lea, respectiv secolul XX, provenite din donații particulare, precum și icoane de dată mai recentă, care au fost premiate la Concursul Național de Icoane „Rugămu-ne Ție”, organizat de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, în parteneriat cu instituțiile județului Argeș.

Ierarhul argeșean a rostit un cuvânt cu acest prilej în care a arătat rolul icoanei în viața creștinului, și modul în care noi trebuie să ne raportăm la sfintele icoane. Domnul Ștefan Dumitrache, viceprimarul Municipiului Curtea de Argeș, a vorbit despre perioada iconoclastă și luptele care s-au dus pentru ca noi, cei de azi, să ne putem bucura de frumusețea și sfințenia icoanelor, care au rezistat de-a lungul timpului. De asemenea, a făcut un scurt istoric al Casei Norocea, care constituie un ambient propice expunerii picturii religioase, prin sala cu luminator de la etajul clădirii, ce i-a servit drept atelier pictorului și restauratorului Dumitru Norocea.

Icoanele expuse astăzi au fost împodobite cu ștergare vechi aflate în patrimoniul Secției de Etnografie a muzeului.

În finalul evenimentului, tinerele Andreea Ștefania Georgescu și Andreea Florina Nistor, eleve la Școala Populară de Artă din Pitești, au interpretat câteva pricesne.

Expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 09.00-17.00 , la Casa Memorială „Dumitru Norocea” din Curtea de Argeș.