Sâmbătă, 11 decembrie 2021, la Sala de Cultură din comuna Domnești a avut loc întâlnirea membrilor Clubului Iubitorilor de Cultură din Argeș și Muscel, desfășurată sub genericul: „Tradiție și Identitate Națională.”
La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, care a binecuvântat manifestarea, organizată de Revista „Suflet românesc”, Primăria Comunei Domnești, Filiala Județeană Argeș Posada a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și Parohia Domnești de Sus.
Domnul profesor doctor George Baciu, redactor șef al Revistei Suflet Românesc, a moderat evenimentul și a subliniat importanța tradițiilor românești, valoarea acestora în păstrarea identității Neamului, și a recitat câteva dintre poeziile pe care le-a scris.
În cadrul programului a fost rostit un cuvânt cu tema: „Tradiție și Identitate Națională. Gânduri de suflet românesc”, rostit de Părintele Ovidiu Vlăsceanu, Consilier Cultural și Comunicații Media, care a subliniat faptul că „termenul de identitate națională, care descrie sentimentul de apartenență etnică autohtonă, este intim fiecărei persoane și depinde de felul în care persoana interiorizează reperele sale identitare cele mai importante: limba, cultura și credința”. În finalul cuvântului a vorbit despre perioada de sărbătoare în care ne regăsim: „colindele și folclorul sunt cele mai vechi documente de limbă românească, fiindcă prin intermediul lor ni s-a transmis bogăţia limbii noastre. Și, precum din icoane învățăm viața și faptele mântuitoare ale Domnului nostru Iisus Hristos, tot astfel, prin cântul colindelor, ni s-a transmis până astăzi învățătura creștină ortodoxă”.
Pe scenă au urcat câteva grupuri de colindători, care au adus bucuria Praznicului Nașterii Pruncului Iisus: elevi de la Școala Gimnazială „Naum Râmniceanu” Corbi – grup Școala Stănești, instructor prof. Ligia Buceloiu; Școala Gimnazială nr. 1 Pietroșani – instructor prof. Ileana Denisa Bălășoiu; Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” Domnești, instructor prof. Maria Magdalena Ogrinjea, Virginica Ciobanu și Mădălina Caimacan; Școala Galeșu, instructor, prof. Grațian Bădescu.
Au colindat în versuri, la lumina sufletului, Bianca Stoica – clasa a VIII-a și George Alexandru Leahu – clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel”, care au scris poezii cu tematică religioasă și națională, pe care le-au recitat în fața publicului.
A fost prezentat și un moment folcloric. Elevul Rareș Stoiciu din clasa a VII-a a colindat la saxofon și fluier, împreună cu tânărul Gulie Alin, iar micuța elevă din clasa a III-a, Iulia Pantilică, a interpretat la chitară și solo un colind.
În finalul întâlnirii culturale, pe scenă a urcat corul „Chiril Popescu” al Protoieriei Curtea de Argeș, dirijat de părintele profesor Popescu Nicolae, care a susținut un concert de colinde, presărat cu poezii recitate de domnul Cristian Marinescu.
Colindătorii au primit daruri din partea organizatorilor.
Datoria noastră este de a păstra, cultiva și transmite generațiilor următoare ceea ce am primit prin predanie de la strămoși, adică această moștenire sfântă ce stă drept mărturie a istoriei și existenței de veacuri pe aceste meleaguri a neamului românesc.
Întoarcerea și rămânerea la tradiția sănătoasă înseamnă șansa noastră ca români de a dăinui în istorie cu propria noastră identitate românească și creștină ortodoxă.