Skip to main content


Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului o delegație din cadrul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză a participat la Congresului național „Hristos împărtășit copiilor”, ediția a 14-a, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman.


 


 

Ediţia de anul acesta a Congresului Naţional Catehetic s-a concentrat pe adoptarea viziunii, misiunii, valorilor şi direcţiilor strategice ale Biroului de catehizare a tineretului, iar tema ediţiei de anul acesta, în jurul cărora s-au desfăşurat lucrările Congresului, au fost: Intensificarea, creşterea calităţii şi a impactului activităţii catehetice şi a lucrului cu tinerii, la nivelul parohiei pentru perioada 2021-2025. 

La congresul național au participat reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, inspectori din cadrul eparhiilor din țară și din străinătate care răspund de lucrarea catehetică, precum și inspectori școlari pentru ora de religie.

Părintele Mihai Pavel, inspector patriarhal responsabil de cateheza parohială în cadrul Sectorului teologic-educațional al Administrației Patriarhale a prezentat tema din acest an, agenda și obiectivele propuse. În continuare, părintele Florin Marica, director coordonator al proiectelor „Alege școala!” din partea Patriarhiei Române, a vorbit despre parteneriatul Familie-Biserică-Școală în proiectele „Alege școala!”.

De asemenea, părintele conf. dr. Vasile Crețu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a susținut prelegerea intitulată „Caracter, credință și mărturisire – repere imperative pentru impactul catehezei parohiale și formării tinerilor”. În continuare, conf. dr. Vasile Timiș, inspector general de religie în cadrul Ministerului Educației Naționale, a dezvoltat tema „Orizontul și idealul în formarea tinerei generații”.  

Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației naționale a vorbit despre „Colaborarea dintre Școală, Comunitate și Biserică în formarea pentru viață a tinerilor”, apoi lect. dr. Oana Moșoiu a susținut prelegerea intitulată „Modele și resurse existente pentru formarea tinerilor: Școala Familiei și Asociația Life Learning Education”. 

Congresul național a cuprins și sesiuni de lucru pe grupe privind direcții strategice precum dezvoltarea și intensificarea abordării și adresării nevoilor specifice ale cateheților, tinerilor și dezvoltarea, intensificarea abordării problematicii familiilor în contextul catehezei parohiale urmând întrebări și răspunsuri în plen pe marginea modelelor prezentate.

Au fost propuse cinci direcţii strategice pentru Biroul de catehizare a tineretului – 2021-2025: 

  • DS1 – Dezvoltarea şi intensificarea intervenţiilor/programelor/resurselor de formare a cateheţilor 
  • DS2 – Dezvoltarea şi intensificarea abordării şi adresării nevoilor specifice ale tinerilor 
  • DS3 – Dezvoltarea şi intensificarea abordării problematicii familiilor în contextul catehezei parohiale 
  • DS4 – Dezvoltarea capacităţii organizaţionale a reţelei naţionale a responsabililor cu cateheza şi lucrul cu tinerii de la nivelul eparhiilor 
  • DS5 – Sustenabilitatea activităţii de catehizare a tinerilor

Lucrările congresului s-au încheiat cu stabilirea coordonatelor generale pentru desfăşurarea concursului naţional catehetic dedicat anului 2022.