Skip to main content


În zona de nord-vest a oraşului Piteşti, adăpostită de stejarii unei păduri seculare, la răspântia dintre trei văi, se află Mănăstirea Trivale, cu hramul “Sfânta Treime”. Biserica din zid este ctitoria mitropolitului Varlaam al Ţării Româneşti, ridicată în secolul al XVII-lea.



 

Cu ocazia hramului închinat Sfintei Treimi, în acest colțde rai, obștea monahală și credincioșii s-au bucurat astăzi de slujba Sfintei Liturghii oficiată în Altarul de Vară de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.  

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre importanța praznicului cinstit astăzi.

În preajma anului 1679, mitropolitul Varlaam a adunat materiale şi a turnat fundaţia noii biserici a Mănăstirii Trivale, pisania fiind aşezată la 10 septembrie 1698, în timpul domniei Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.

Vicisitudinile vremii au lăsat o amprentă grea asupra mănăstirii din codrii Piteştiului. La 14 octombrie 1802 a fost grav avariată de un seism puternic, fiind nevoie de o restaurare un an mai târziu, în timpul păstoririi întâiului ierarh al Episcopiei Argeşului, Iosif. Au urmat alte două cutremure grele, în 1829 şi 1838, care au afectat biserica.

Pentru restaurarea din perioada 1854-1856, în timpul egumeniei arhim. Ierotei Niculescu, a fost aleasă soluţia rezidirii din temelie, conform planurilor arhitectului Schlatter.

Cu binecuvântarea Chiriarhului Argeșean, odată cu reânființarea Episcopiei Argeșului, după anul 1990 mănăstirea Trivale a reînviat, astăzi obștea monahală având ca stareț pe părintele ieromonah David Stoica.