Skip to main content


Mihai Eminescu este povestea identității noastre. O poveste în care sufletul românesc își doinește frumosul „de la Nistru pân` la Tisa”, pentru că poartă în firea sa suspinul veșniciei, picurată de Luceafăr la rădăcina neamului acesta ivit din seminția lui Făt-Fumos din lacrimă și trăitor în Țara cu flori albastre unde „sara pe deal, buciumul sună cu jale”, iar „stelele-n scapără cale”.



 

În ziua de 15 ianuarie 2021, la biserica parohiei Domnești de Sus, protoieria Curtea de Argeș, a fost organizat un eveniment cultural, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, în cadrul proiectului intitulat: „Centenarul Parohiei Domnești de Sus” – o sută de ani de la sfințirea bisericii.

Preoții slujitori Moisescu Ionuț Daniel și Vlăsceanu Ovidiu Marian au oficiat slujba parastasului pentru poetul național, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 171 de ani.

Părintele Ovidiu Vlăsceanu, consilier cultural și comunicații media, a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Părintelui Arhiepiscop Calinic, vorbind despre faptul că, anul acesta, vor avea loc diferite activități culturale, educative, sociale, și a deschis evenimentul cu o poezie eminesciană.

Domnul Ion Doru Smădu, primarul Comunei Domnești, a rostit un cuvânt în care a felicitat organizatorii pentru proiectul centenarului, asigurând tot ajutorul de care va fi nevoie.

Un invitat special a fost domnul Cornel Popescu, manager general al Muzeului Județean Argeș, care a răspuns cu mare drag invitației de a participa la acest popas cultural. În cuvântul rostit, a subliniat importanța desfășurării a cât mai multor evenimente și a adus la cunoștința celor prezenți faptul că anul acesta se vor împlini cifre rotunde ale unor fapte din istoria neamului românesc și este de datoria noastră de a le comemora și a le prezenta publicului.

Din partea Consiliului Local Domnești, a vorbit domnul profesor Bogdan Grigore, care a prezentat Strategia Culturală a Domneștiului în perioada 2021-2030, ținând cont de numeroasele aniversări ce vor avea loc în acest timp. De asemenea, a avut o prelegere în care a vorbit despre viața poetului fără de pereche și dramele prin care a trecut, de-a lungul viețuirii în frumusețea acestei lumi văzute.

Doamna profesor Mariana Tecău, director al Liceului Tehnologic „Petre Ionescu Muscel”, a mulțumit pentru frumoasa colaborare dintre Biserică și Școală, lucru vădit și prin prezența unui număr mare de profesori domneșteni, care au luat parte la acest eveniment.

Elevele Ticuță Alessia Gabriela și Bădală Georgiana Cătălina, din clasa a VI-B, au susținut un moment artistic, prin recitarea unor poezii din Mihai Eminescu.

Domnul profesor, poet și scriitor, George Baciu a încântat audiența prin cuvintele pline de miez cultural spunând că: „Eminescu este mirarea cu care Dumnezeu ne-a sfințit nașterea. Este lacrima gândului de a nu crede că vom învăța a muri vreodată”.

Părintele paroh Moisescu Ionuț Daniel a rostit cuvântul de încheiere al evenimentului, aducând mulțumiri tuturor celor care au fost prezenți în biserica parohiei Domnești de Sus, la acest ceas aniversar, și a subliniat importanța unei bune colaborări între Biserică – Școală – Primărie, pentru aducerea la bun sfârșit a tuturor activităților.

În finalul întâlnirii culturale, parohia Domnești de Sus a făcut un dar Liceului Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” prin oferirea a două sute de reviste culturale pentru biblioteca școlii.