news        mail   location

 
 

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte în fiecare an, la data de 28 octombrie, pe Sfântul Mitropolit Iachint de la Vicina. Acesta a fost canonizat la 26 septembrie 2009, alături de Sfântul Neagoe Vodă Basarab şi Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.



 

Astăzi la Biserica Domnească din municipiul Curtea de Argeş a fost prăznuit cel de-al doilea ocrotitor, Sfântul Mitropolit Iachint de Vicina, primul ierarh care a ocupat scaunul mitropolitan al Ţării Româneşti, după recunoaşterea oficială de către Patriarhia Ecumenică în luna mai a anului 1359. 

Cu această binecuvântată ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului,  a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită Slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii Domneşti, ridicată în secolul al XIV-lea de către domnitorii Basarab I şi fiul acestuia, Nicolae Alexandru.

Ierarhul Argeșean a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură amintind de vrednicia primului mitropolit al Țarii Românești.

Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti, a contribuit atât la organizarea vieţii bisericeşti din Ţara Românească, cât şi la ctitoria Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeş. Sfântul Iachint de la Vicina a fost ultimul mitropolit al Vicinei şi primul mitropolit al Ţării Româneşti. El a organizat viaţa bisericească din Ţara Românească – a zidit biserici, a hirotonit preoţi, l-a adus pe Sfântul Nicodim de la Tismana să organizeze viaţa din mănăstiri după modelul prezent în Muntele Athos şi a purtat de grijă si românilor transilvăneni, cărora le-a trimis misionari şi persoane hirotonite.

Sfântul Ierarh Iachint a trecut la cele veşnice în anul 1372.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar