news        mail   location

 
 

1decembrie este Ziua Naţională a României. Această zi marchează unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, în anul 1918, și reprezintă un simbol al unității de neam și de credință. 

Cu acest prilej, în Catedrala Arhiepiscopală, ctitorită de Sfântul Voievod Neagoe Basarab, a fost oficiată o slujbă de pomenire de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Au fost pomeniți Regele Ferdinand şi Regina Maria, cei în timpul cărora s-a realizat Actul Unirii din anul 1918, dar și ostașii români, care și-au pierdut viața în cele două Războaie Mondiale, luptând pentru libertatea și demnitatea poporului român.

Data de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi națională în anul 1990 și reprezintă evenimentul principal din istoria României, atunci când Marea Adunare de la Alba-Iulia a adoptat o rezoluţie prin care atesta unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș cu România. Legea Unirii a fost ratificată ulterior prin decret de lege, în 11 decembrie 1918 de regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedința din 29 decembrie 1919.

Într-un cadru restrâns, lipsit de vechea paradă militară, credincioșii argeșeni au avut ocazia să urmărească o scurtă prezentare a costumelor și armelor folosite de soldații români în primul război mondial. Aceasta a fost realizată de membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, care inspirați de curajul, loialitatea și spiritul de răspundere al Regelui Ferdinand I al României,  și-au propus să creeze o legătură  între trecut și prezent, atât de necesară  astăzi tinerilor români pentru cultivarea identității naționale.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar