news        mail   location

 
 

Credincioșii argeșeni au avut astăzi ocazia de a participa la slujba de sfințire a bisericii schitului Sfântul Ierarh Modest din Comuna Stoenești. Vremea nefavorabilă nu i-a oprit să fie martori la acest eveniment mult așteptat de obștea monahală.



 

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a săvârșit slujba de târnosire a noului altar ridicat în timp record între anii 2020-2022. Cu această ocazie s-a dat bisericii al doilea hram închinat Nașterii Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie  a fost oficiată în noua biserică de Ierahul Argeșean împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul rostit, Chiriarhul Eparhiei a evidențiat eforturile depuse de ctitorul principal – părintele protosinghel Modest Ghinea, și a adresat mulțumiri celor care au sprijinit financiar lucrările executate.

Lucrările de construire ale Ansamblului au fost supravegheate de către Sectorul Economic și Construcții Bisericești Eparhial, coordonat de către Părintele Consilier Eparhial Arhimandrit Caliopie Cristian Ichim.

Dorința zidirii unui așezământ monahal în aceste locuri i-a aparținut părintelui Protosinghel Modest Ghinea, starețul Mănăstirii Cetățuia Negru-Vodă, care în anul 2002, efectuează demersurile necesare pentru achiziționarea unui teren, cu destinația înființării actualului schit pentru călugărițe.

După obținerea terenului, în anul 2003, Schitul Sfântul Ierarh Modest a luat ființă, cu aprobarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, construindu-se o biserică din lemn, chilii și spații administrative necesare bunei desfășurări a activităților.

Un urma unui incendiu produs în dimineața zilei de 16 octombrie 2020, biserica din lemn a fost distrusă, în totalitate, drept pentru care părintele Protosinghel Modest Ghinea, sprijinit de preotul Verme Marian, de domnul Mihai Florentin Mănescu și de alți binefăcători, au purces la zidirea și pictarea actualei biserici, pictura fiind realizată de către domnul Mircea Efrem. Cărămida necesară edificării bisericii a fost oferită de către S.C. Ceramus S.A. din Câmpulung Muscel, Județul Argeș, prin bunăvoința domnului Mirea Dorin.

Începând cu luna iulie 2022, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, a aprobat închinovierea și numirea ca egumenă la Schitul Sfântul Ierarh Modest, a monahiei Dincă (Georgiana) Anastasia, care sprijinită de oameni credincioși a efectuat mai multe lucrări de amenajare și înfrumusețare a chiliilor și spațiilor administrative. Cu ocazia sfințirii noului altar, astăzi s-a făcut în mod solemn instalarea monahiei Dincă Anastasia ca stareță a acestui așezământ monahal.

Drumul de acces către schit a fost amenajat de către Primăria și Consiliul Local al Comunei Stoenești. În acest sens, domnul Marin Ion, primarul comunei Stoenești, precum și alți ctitori, donatori și sponsori, au fost recompensați de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului cu medalii de onoare și diplome de vrednicie.

În această zi binecuvântată, în semn de prețuire,  părintele protosinghel Modest Ghinea a oferit Ierarhului Argeșean o icoană sculptată în lemn cu chipul Maicii Domnului.

           

           

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar